НЕК «Укренерго» пропонує збільшити тариф на передачу електроенергії

Новини компаній 20.02.2022 654
НЕК «Укренерго» пропонує збільшити тариф на передачу електроенергії

Черговий сюрприз для промислових споживачів електричної енергії з 01 квітня - НЕК «Укренерго» розробила пропозиції щодо збільшення тарифу на передачу електричної енергії. З 01.04.2022 пропонується зростання тарифу до 446,24 грн/МВт∙год  - Федерація роботодавців України виступила проти пропонованого зростання тарифу на передачу на 100 грн/МВт∙год.

Для порівняння поточний тариф сягає 345,64 грн/МВт∙год.Тобто пропонується зростання в 1,29 раз або 100 грн/МВт год. 


В чому ж причини виникнення таких пропозицій? Основна причина є абсолютно традиційною – необхідність розвитку ВДЕ, тобто виконання зобов’язань, що на себе взяла держава. Федерація роботодавців України завжди стояли та продовжуємо стояти на позиції, що зобов’язання, взяті на себе державою, мають виконуватися саме державою та не повинні перекладатися на плечі промисловості.

В цьому випадку держава не виконує свої зобов’язання, а саме: статтею 8 Закону України «Про альтернативні джерела енергії» передбачається необхідність закладення до державного бюджету коштів на фінансову підтримку ДП «Гарантований покупець» для оплати електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел, в обсязі 20 % від їх прогнозної товарної продукції. Однак Законом України «Про державний бюджет на 2022 рік» передбачено зупинити на 2022 рік дію вказаної статті 8.

На фоні здорожчання всіх енергоресурсів для промислових споживачів електричної енергії будь-які додаткові фактори, що спричинять ще більше зростання сукупної вартості енергоресурсів матиме додатковий негативний вплив на конкурентоздатність продукції української промисловості як в межах України, так і закордоном.

Наслідком цього може стати скорочення робочих міст та зростання соціальної напруги, оскільки деякі з промислових підприємств є містоутворювальними. Що є абсолютно не припустимим!


Федерація роботодавців України звернулася до голови НКРЕКП, Прем’єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра України – Міністра економіки України, Міністра енергетики України, Міністра фінансів України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Голови Державної регуляторної служби України з вимогами щодо недопущення чергового зростання тарифу та з пропозиціями щодо його оптимізації.

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ