«НЕХАЙ БУДЕ СВІТЛО» - ГОВОРЯТЬ ЕНЕРГЕТИКИ І ВВОДЯТЬ НОВІ ВІТРЯКИ ТА СОНЯЧНІ БАТАРЕЇ

За матеріалами інтернет-видань 01.09.2024 111
 

Роман КИРЕЙ

НА Черкащині, як і повсюди в Україні, тривають планові знеструмлення, викликані руйнуванням російським агресором української енергосистеми. Це вельми заважає налагодженню нормального життя. Громади на місцях, як можуть, сприяють стабілізації енергопостачання. Приміром, у селі Руська Поляна, що у Черкаському районі, незважаючи на часті вимикання живлення, налагодили безперебійну роботу місцевого ЦНАПу та амбулаторії. Цього вдалося добитися завдяки встановленню сонячних панелей, про що потурбувалася місцева громада.

Змонтувавши на даху 12 сонячних батарей, у селі повністю забезпечили медичний заклад електроенергією. У сприятливу погоду її надлишок накопичують в акумуляторах. Вони починають живити приміщення, коли електроенергії від панелей стає недостатньо.

Як розповів сімейний лікар Денис Шраменко, раніше під час відключень роботу доводилося зупиняти. Нині ж живлення комп’ютерів, іншої техніки, яка допомагає лікувати пацієнтів, не припиняється. Та й провести лабораторні дослідження, виписати електронне направлення чи рецепт на ліки, електронний лікарняний без відповідної комп’ютерної апаратури навряд чи можна. Заряду акумуляторів вистачає як мінімум на 10 годин роботи медичного закладу. Так само значно підвищив ефективність своєї роботи завдяки енергетичним рішенням і ЦНАП. Місцева громада, як повідомили на її сайті, вклала в закупівлю енергетичного устаткування близько 840 тисяч гривень.

Загалом же генерацію електроенергії з допомогою сонячних електростанцій на Черкащині активно впроваджують уже близько десятка років. На території краю діють потужності альтернативної генерації величиною близько 915 мегават. Тільки за один весняний місяць близько 38 мільйонів кіловат-годин електроенергії згенерували альтернативні джерела. Це орієнтовно 17 відсотків загального споживання в області. Найкращі показники, за оцінкою ПАТ «Черкасиобленерго», має Уманський район. Незабаром тут планують побудувати ще й вітропарк, який генеруватиме до 60 мегават електро­енергії.

Крім того, бізнес та комунальні підприємства Черкащини займаються низкою проєктів під’єднання газопоршневих установок по 2-4 МВт. Зокрема, КП «Черкаситеплокомуненерго» для власних потреб та для заживлення критичної інфра­структури має намір реалізувати до кінця року проєкти підключення когенераційних установок приблизно на 10 МВт.

Черкаські енергетики висловлюють сподівання, що з урахуванням дефіциту електроенергії, а також значного спрощення підключення розподіленої генерації та забезпечення умов її роботи на ринку допоміжних послуг нових генеруючих об’єктів з’являтиметься дедалі більше й вони частково замінять великі пошкоджені російськими ударами станції.

                                                      (Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ")

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ