«Нові рішення захисту рослин від посухи»: для аграріїв відбувся круглий стіл

Марина Бабич 11.07.2024 400
«Нові рішення захисту рослин від посухи»: для аграріїв відбувся круглий стіл

Французька компанія ElicitPlant виробляє препарати для збереження врожайності рослин під час посухи. Тут  зацікавлені у комерційному просуванні продукції з  фітостеролом Best - a, EliSun - a, EliGrain- a  для кукурудзи, сої, соняшника та сої.

У межах дослідницького проєкту компанія надала 20 тисяч літрів препаратів 123 українським ФГ на суму 25 млн. грн. Таким чином, Франція допомагає українським фермерам зберегти врожайність сільгоспкультур під час війни з росією. Про це зазначив на онлайн засіданні круглого столу аграрний аташе Посольства Франції в Україні Jean Lanotte.  Він, зокрема, привітав учасників і звернувся до фермерів зі словами підтримки,  висловлюючи сподівання у ефективному застосуванні наданих українським виробникам препаратів.


Незабаром проєкт пошириться і серед агровиробників Польщі, Румунії, Угорщини.

Слід зазначити, що засідання круглого столу організував Всеукраїнський Конгрес фермерів на чолі Іваном Слободяником за підтримки Мінагрополітики. У засіданні взяв активну участь   в.о. Міністра Мінагрополітики України Тарас Висоцький.

Він наголосив, що спекотна погода, безумовно, зменшує врожайність культур у всьому світі. Тому, всупереч кліматичним аномаліям, варто використовувати технології, які запобігають зниженню врожаїв.

"Ми раді, що до цього проєкту долучені малі фермери України, які на власному досвіді зможуть переконатися в ефективності іноземних технологій. І самостійно вирішувати необхідність їх застосування", - сказав Тарас Висоцький.

 

Жерар де Ла Салль, регіональний керівник компанії в Україні, детально поінформував про розподіл продукції по областях і уточнив, який препарат надавався для кожної з сільгоспкультур.
Дехто з фермерів піддав сумніву дію презентованих препаратів, оскільки  цими днями на Миколаївщині температура грунту сягнула 67 градусів. І від такої спеки ніякий препарат не врятує рослину.  Втім, ведучий менеджер Ігор Болюк зауважив, що справді немає на 100 відсотків дієвих засобів, але такі, які мінімізують вплив посухи, є в ElicitPlant.


Ігор Болюк розповів, що фітостерол - це сигнальна молекула, яка є в кожній рослині, і вона слугує маркером негативних факторів, які впливають на розвиток культур.

"Таким чином, ми наносимо на рослину препарат з фітостеролом і це стимулює розвиток її кореневої системи, а також зменшується випаровування вологи рослиною до 20%", - наголосив ведучий менеджер з продажів в Україні.

На його думку, ці продукти допомагають рослинам подолати наслідки посухи і зберегти потенціал врожайності. Препарати оптимізують ефективність споживання води рослиною  і максимально підвищують врожайність зернових.

 

У ході обговорень фермери ставили актуальні для них запитання. Зокрема, до Тараса Висоцького направили ряд питань стосовно дії держпрограм  про закупівлю сільгосптехніки, про отримання добрив у вересні, про неможливість подання заявок у ДАРі.

Як пояснив Тарас Висоцький, у ході Євробачення під час голосування було  зафіксовано 25 тисяч входжень в систему односекундно. ДАР, як електронна система, був налаштований саме так. Але під час прийому заявок у ДАРі зафіксовано 80 тисяч входжень за секунду, тому стався збій, що викливав негативний посил у заявників.
Тарас Висоцький висловив сподівання, що фахівці вдосконалять роботу ДАРу,  і невдоволення зійдуть нанівець.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ