«НОВОМОСКОВСЬКА ПРАВДА» НОВОМОСКОВСЬКОГО МЕРА

За матеріалами інтернет-видань 12.08.2023 302

Сергій Рєзнік

   Новомосковський виконком виділив більше 1,5 млн грн газеті «Новомосковська правда» за півроку Фактично газета «Новомосковська правда» займається за бюджетні кошти піаром мера Рєзніка та політиків, що обіймають посади в Новомосковській міській раді. Також можна припустити, що таким чином реалізується схема розкрадання бюджетних коштів, оскільки газета виходить два рази на місяць (наклад: 15 тисяч екземплярів). Кількість сторінок – 8, за посиланням – приклад примірника. Окрім цього, гроші на публікації в «Новомосковській правді» виділяють медичні заклади. Так, КП «Новомосковська міська стоматологічна поліклініка» Новомосковської міської ради виділила на приватну газету з бюджету 95 тисяч гривень, а КНП «Новомосковська центральна міська лікарня» – 99.

   Напевно, у медиків, особливо стоматологів, є дуже важлива інформація, яку за бюджетні кошти необхідно донести до населення під час воєнного стану. Витягнути колоду зі свого ока 7 серпня 2023 року на сторінці газети «Новомосковська правда» була опублікована стаття про кошти, які виділяють ЗСУ з бюджету міста. Стаття носить хвалебний характер, мовляв, мер Рєзнік та міськрада допомагають армії, причому допомагають в таким співвідношеннях, які не снились Києву та Дніпру. Саме так представили міського голову Новомосковська – як скромного посадовця (в статті слова мера: він не хотів зізнаватись, що допомагає ЗСУ, але його змусили), який піклується про місто, військових, долю міста та всієї України.

      При цьому його порівняли з міським головою Дніпра Борисом Філатовим, який має більше можливостей допомагати ЗСУ (в бюджеті Дніпра більше коштів), але не робить цього в таких співвідношеннях, як мер Рєзнік. Вказується, що мер Філатов піариться, причому виділяє мільйони з бюджету на власний піар у дніпровських ЗМІ (а мер Рєзнік не піариться, він від душі допомагає). Тобто Філатов міг би не на приватні ЗМІ давати кошти з бюджету, а військовим, але ж йому нібито важливіше піар. Наводиться статистика. Так, вказано, що приблизно 9% бюджетних коштів перерахували на ЗСУ в Новомосковську. При цьому автор «Новомосковської правди» пише: куди там Києву та Дніпру до нас! Цитуємо (орфографія та пунктуація збережені): «Для прикладу, минулорічна дохідна частина бюджету Києва склала 68,3 мільярда грн, з них загальний фонд – 58,7 млрд грн, доходи бюджету Дніпра – 18,3 мільярда грн, з них загальний фонд – 17,8 млрд грн. То скільки вони мають направляти на ЗСУ, щоб дотягнути до рівня Новомосковська?»

    Так, наводиться статистика. Але не вказується, скільки коштів від армії отримав бюджет міста. Справа в тому, що ПОДАТКИ, ЯКІ СПЛАЧУЮТЬ ВІЙСЬКОВІ зі своє зарплатні (а вона складає на цей час 113 тис грн для тих, хто бере участь в бойових діях) НАДХОДЯТЬ ДО МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ. Коли з початком бойових дій зарплатню військовим підняли, це призвело до того, що невеликі територіальні громади, де розташовані військові частини, стали отримувати такі надходження з податків, які призвели до зростання їхнього бюджету в рази. Хвалебна ода меру Резніку закінчується псевдосмиренністю, мовляв, це не він допомагає, а громадяни, він лише скромний розпорядник: «Така допомога за кошти міського бюджету – це заслуга не моя чи працівників виконкому. Ми маємо змогу здійснювати бюджетне фінансування витрат на допомогу армії завдяки надходженням до бюджету від добросовісних платників податків». Можна припустити, що ця стаття була опублікована в газеті «Новомосковська правда» на замовлення мера Рєзніка, оскільки з бюджету газеті виділили понад 1,5 млн грн за півроку.

    Це виходить як з її хвалебного характеру, так і з прямої мови мера. Він вказує, цитуємо: «Допомога силам оборони від Новомосковська не припиняється. Не все можна розказувати й показувати широкому загалу, але те, що можна, ми розкажемо, – прокоментував стан надання допомоги ЗСУ міський голова Сергій Рєзнік. – Я раніше не вважав за потрібне це робити. Але з огляду на деякі пости в соцмережах, мовляв, де це видно, що ви допомагаєте, то для цієї диванної «армії швидкого коментування» ми це зробимо». В якому контексті вийшла ця стаття в газеті «Новомосковська правда»? 26 липня Інформаційне агентство «Антикорупційна правозахисна рада» опублікувало статтю «Ремонт туалету в Новомосковську за 2,6 млн грн». В різних ЗМІ з посиланням на нас вийшли про це публікації, наприклад на dnepr.info. Нашу статтю прочитали в Новомосковській окружній прокуратурі, що призвело до реакції на цей випадок з боку правоохоронців. У соціальних мережах з приводу того, що на ремонт туалету виділяють кошти, за які можна купити дві-три квартири в центрі Новомосковська, виникло бурхливе обговорення.

   Цю інформацію підхопила депутат Новомосковської міськради Тетяна Решетняк. Вона написала на своїй сторінці в Facebook: «Після вчорашньої публікації стосовно ремонту туалету в парку та його вартості я взагалі шокована!!! І зробила запит до міського голови, як же міська влада піклується сімʼями наших загиблих ГЕРОЇВ, скільки вартує їх життя!» (орфографія та пунктуація збережені) (До речі, це та сама Тетяна Решетняк, про ймовірну причетність до організації «квартирної мафії» в Новомосковську ми писали раніше – мова йде про можливе «ОПГ», яке займається захопленням квартир самотніх людей похилого віку, людей із залежностями, інвалідів. При цьому це не завадило Решетняк зробити посилання на статтю, написану за нашими матеріалами.) Це й призвело до того, що мер Рєзнік, ймовірно, ЗА БЮДЖЕТНІ КОШТИ замовив публікації в газеті «Новомосковська правда» двох статей, які вийшли одночасно – одна про те, що місту потрібен громадський туалет, мовляв, «допротестувались» громадяни та активісти, тепер не буде туалету за 2,6 млн грн. А інша – про допомогу ЗСУ, мовляв, ви тут лаєте мене, а я ЗСУ допомагаю, та допомагаю так, що навіть Філатову до мене далеко, який власним піаром займається за бюджетні кошти. Цей месседж ми зрозуміли. Але за які ж кошти займається піаром мер Новомосковська Рєзнік? Куди там Києву та Дніпру до Новомосковська! В статті про допомогу ЗСУ, яка нахвалює мера Рєзніка, автор «Новомосковської правди» пише (орфографія та пунктуація збережені): «Стосовно ж того, що з усіх регіональних ЗМІ лунають хвалебні оди на адресу того ж таки мера Дніпра за допомогу ЗСУ, то воно й не дивно – за даними розслідувачів ГО «Люстраційна антикорупційна рада Придніпров’я», лише за пів року на послуги власного «піару» влада Дніпра з бюджету міста заплатила щонайменше 32 мільйона! У липні до цієї суми додали ще 2,4 млн грн (тендерні процедури вже завершені, триває процес підписання договорів). Усе це – оплата за розміщення публікацій не лише в газетах і на місцевому телебаченні, а й в десятках інтернет-медіа, соціальній мережі Фейсбук і навіть меседжері Телеграм. Отака піар-кампанія на 35 мільйонів за пів року.

   Про журналістські розслідування з цього приводу детальніше можна прочитати в газеті «Лица». Теза зрозуміла: Рєзнік допомогає ЗСУ стільки, що Києву з Дніпром і не снилось. При цьому мер Дніпра за бюджетні мільйони купує приватні ЗМІ з метою власного піару. Слід зауважити, що стосовно тендерів на приватні ЗМІ Дніпровської міської ради, на які дійсно виділяються мільйони, ми провели власне журналістське розслідування, аналоги якому відсутні в інших ЗМІ за масштабами та обробленими даними та документами. При цьому «Новомосковська правда» або ж не чула про це дослідження та посилається на інші джерела, або ж свідомо уникає посилань на нас, оскільки ми відомі своїми критичними матеріалами щодо мера Рєзніка. А жаль, треба брати приклад з пані Решетняк, яка попри все користувалась нашими матеріалами у фатальному туалетному питанні. Ось посилання на наші матеріали щодо бюджетних коштів, які Дніпровська міськрада та Дніпропетровська адміністрація виділяють на приватні ЗМІ: Підозрілі тендери Дніпровської міськради на мільйони Тендери Дніпропетровської ОДА на ЗМІ, рекламу Але постає три питання: Чи є газета «Новомосковська правда» приватним ЗМІ? Чи піарить газета «Новомосковська правда» мера Рєзніка, як дніпровські ЗМІ піарять мера Філатова? Чи отримує газета «Новомосковська правда» кошти з місцевого бюджету?

   Відповідь на всі ці питання: ТАК. Тут же згадуються євангельські слова: «Або як ти скажеш до брата свого: давай вийму я заскалку з ока твого, коли он колода у власному оці? Лицеміре, вийми перше колоду із власного ока, а потім побачиш, як вийняти заскалку з ока брата твого». Згідно інформації аналітичної служби Youcontrol, газета «Новомосковська правда» є недержавною власністю. Уповноважена особа: Лимещенко Лариса. Кінцевий бенефіціар: Червоноштан Вадим. «Новомосковська правда» займається прямим піаром мера Рєзніка. Це виходить з хвалебного характеру матеріалів про його діяльність. Наприклад, мер Рєзнік – на першій сторінці останнього номера газети. Газета «Новомосковська правда» на протязі року постійно отримує кошти з міського бюджету – від виконкому, центральної лікарні, стоматології та «Благоустрою міста». «Новомосковська правда» мера Рєзніка, або Скільки отримала з бюджету газета за піар політика та посадовця У своїй статті про тендери Дніпровської ОДА на приватні ЗМІ ми були обурені тим, що газета «Наше місто» отримує за одну публікацію 16 000 гривень з бюджету, а пост у телеграм-каналі (наприклад, «Труха») може коштувати приблизно 8 000 гривень платників податків. Але куди там Києву та Дніпру до Новомосковська! Газета «Новомосковська правда», 8 сторінок, виходить 2 рази на місяць, наклад – 15 000 (це не «Труха» з аудиторію в сотні тисяч, не «Наше місто», лише один сайт якого охоплює понад мільйон осіб), старий формат (нагадує радянські видання часі перебудови), виграла тендери на суму понад 1,5 млн грн бюджетних коштів за останні півроку! При цьому є серйозне питання: а чи був взагалі конкурс, або ж переможця обрали завчасно за попередньою домовленістю між посадовцями та журналістами? Ось список тендерів, які опубліковано на «Prozzoro»: Новомосковський виконком: 500 000 грн, 11 січня 2023 За два місяці до того вже було виділено газеті з бюджету 180 000 грн: 180 000 грн, 4 листопада 2022 Через три тижні (!!!) – знову півмільйона: 500 000 грн, 03 лютого 2023 Через три місяці – ще майже півмільйона: 416 000 грн, 29 травня 2023 КП «Новомосковська центральна міська лікарня» Новомосковської міської ради: 99 000, 24 січня 2023 КП «Новомосковська міська стоматологічна поліклініка» Новомосковської міської ради: 95 000, 16 лютого 2023 «Благоустрій міста» Новомосковської міської ради 60 000, 26 січня 2023 1 2 3 4 5 6 7  

   Починаючи з липня 2011 року, тендери були оголошені на загальну суму 1 млн 850 тис грн. Переможець всіх тендерів ТОВ «Редакція газети Новомосковська правда». І це під час воєнного стану. При цьому в 2021 року, коли війни не було, у Новомосковській міській раді виділяли менші суми. Так, були тендери на висвітлення діяльності і на 15 000 грн, і на 30 000. Тоді вистачало, зараз ні. На захист мера та сортира В один час з публікацією про те, як мер Рєзнік допоміг ЗСУ, вийшла публікація про необхідність для міста громадського туалету. Перша стаття є апологетичною, вона доносить думку, що мер не розкрадає кошти на сумнівних тендерах, у тому числі й на ремонті туалету, а активно допомагає ЗСУ. Друга носить такий самий апологетичний характер, мовляв, даремно ви «забракували» туалет, адже туалет потрібен. Але якість матеріалів викликає здивування: це сатира? Чи автор пише серйозно? До речі, нещодавно (28 липня 2023) ми якраз опублікували сатиричний нарис про корупцію «Тендери на презервативи та віслюки мера», де також згадали й новомосковський туалет. Про це розповіли з гумором, цитуємо: «Наш спеціальний кореспондент терміново виїхав на місце визначної події. Він здійснив опитування містян щодо нового туалету в Новомосковську.

   Пенсіонер Василь так прокоментував це зі сльозами на очах: «Мені 80 років, я народився в Новомосковську, бачив Літвіщенка, бачив Рєзніка, пожив, Леніна тільки не бачив… Але коли я почув, що в нашому місті відремонтують туалет, та ще й з італійською плиткою, то зрозумів: Європа настала. Дожив я до цього щасливого дня, тепер можна й помирати. Ось побачу своїми очима цей туалет, та й буду місце через онлайн-бронювання на кладовищі замовляти». Ми пожартували, але не думали, що це був не жарт, а пророцтво. Бо саме так розпочинається стаття «Чи потрібні місту громадські туалети?», опублікована на сторінці газети «Новомосковська правда» (орфографія та пунктуація з помилками збережені в усіх цитатах): «У Новомосковську зараз проживає 102-річна мешканка. Якраз вона, можливо, пригадає, коли востаннє в міському парку працював туалет. Для багатьох це буде новиною, але він там дійсно є. Вірніше – те, що від нього залишилося». А далі газета «Новомосковська правда» розповідає про те, що містяни «ходять» в кущі, роблять «це» в річці Самара та бігають до палацу культури, де нове керівництво (слава йому!) почало пускати до туалету громадян, тоді як попереднє забороняло (от же недолюдки!). Майже вся стаття про те, що жителі Новомосковська паскудять на вулицях, здійснюючи великі та маленькі справи. 

   Але влада нарешті почала піклуватись про них – вона відкриває все нові й нові туалети (уточнення: туалети відкривають в торгівельних центрах). Але ці «сортирні одкровення» про те, як містяни запаскудили вулиці, викликають здивування: це невдала сатира чи божевілля? Починається стаття «Новомосковської правди» з інформації, що сторічна стара не може згадати, чи є туалет в Новомосковську. І чи був він взагалі. Далі про те, як паскудять великі та маленькі містяни, а також алкоголіки, на вулицях міста (такі от одкровення капрофіла): «Дитинку, звичайно, за потреби можна поставити будь-де під кущик. Так само роблять і нетверезі громадяни, чи й взагалі йдуть у закуток під’їзду найближчого будинку». Забули згадати ще гаражі. Далі – про важку долю «нормальних» громадян: «А решта людей терплять». Представляем эти красные напряженные лица горожан. А ось жахи: «Або з того ж таки парку біжать до туалету «типу сортир з літерами «Ме» і «Жо» на пляжі, але ще навіть не добігши, одразу втікають звідти, щоб від запахів не виїло очі – крім відрази цей туалет інших емоцій не викликає». Уявіть: людині дуже потрібно зробити в туалеті велику справу. Вона летить, намагаючись встигнути, до громадського туалету. Очі витріщені, піт тече рікою, передчуття конфузу дедалі ближче. Але на туалет не змогли виділить 2,6 млн грн (але дуже хотіли), тому там такий запах, що бідна людинка розвертається на 180 градусів, терплячи, та біжить від туалету. Жах! «Сортирне одкровення» про те, що містяни запаскудили річку, бо користуються нею замість туалету за 2,6 млн грн: «За таких умов куди ходять, коли закортить, відвідувачі пляжу, невідомо. Вірніше, відомо, але все це впливає на санітарний стан води, в якій вони ж і плескаються». Ще одним туалетом для містян, як пише «Новомосковська правда», є палац культури «Металургів». Раніше там був дуже злий керівник та до туалету не пускав, а тепер добрий, відкрив сортир, поважаємо: «Ще можна збігати в туалет в Палац культури «Металург». Дякуючи керівництву закладу, він зараз доступний для всіх. Як відомо, раніше там роками висіло оголошення «Туалет не працює», туди пускали тільки «своїх», щоб менше прибирати». Тобто у сортир у будинку культури пускали по блату. А ось «лайфхак» від «Новомосковської правди» з опери «Макдональдс» – це не тільки гамбургери»: «Можна, коли припече десь серед міста, зайти у вбиральню якогось із кафе. Не вигонять, але не кожному зручно проходити повз столики під поглядами відвідувачів спеціально для цієї місії». Ідеш ти такий до туалету в кафе, а відвідувачі дивляться на тебе з погордою, ненавистю: ​​«Ах ти падлюка!» Моторошно! Сумна справа з туалетом на острові, як пише «Новомосковська правда», комунальники розчистили хащі, отже в кустах не напаскудити комфортно. Окрім того, комунальники розчистили хащі, а ось фекалії не прибрали, тому якщо надумаєте наплодити нові, треба бути вступити в старі: «Ще одне місце, де повно людей, – на острові. Після того, як комунальники в цьому році розчистили хащі, ходити «під кущик» стало не всім спідручно. Та й «заміновано» скрізь». Далі газета «Новомосковська правда» запитує в читача: «То чи потрібні туалети в місті?» І сама відповідає: «Кожна притомна людина відповість: звичайно, потрібні». Це потрібно читати так: «Кожна притомна людина відповість: звичайно, потрібні туалети з ремонтом за 2,6 млн грн». А якщо ти критикуєш, то ти не в собі. І навіть не людина. Висловлюється жаль, що туалет в парку так і не відремонтують: «У парку вже є доволі велика будівля старого туалету, яка не використовувалася багато десятиліть. Звичайно, всі комунікації вийшли з ладу й потребують заміни – вода, каналізація, електрика. Всередині – розруха. Повного демонтажу й заміни вимагає покрівля. Фактично там є лише стіни. Тож зважаючи на велику кошторисну вартість ремонту, від цієї ідеї зрештою відмовилися». Можемо припустити, що останнє речення потрібно переписати. Можемо припустити, що правильно написати так: «Зважаючи на те, що на туалет з метою розкрадання бюджетних коштів виділили 2,6 млн грн., громадськість була обурена, тому туалет так і не відремонтували». Але це лише наше припущення, автору «Новомосковської правди» видніше.

   Закінчується стаття закликом наблизити «туалетну революцію»: «До туалетної революції в Новомосковську ще далеко. Але рухаємося в правильному напрямку!» Ось так пише «Новомосковська правда» мера Рєзніка про туалет. Але ми хочемо звернутись до жителів міста Новомосковськ: ВИ РОЗУМІЄЕТЕ, ЩО МАЙЖЕ 2 МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ З БЮДЖЕТУ, З ВАШИХ КИШЕНЬ, ПІШЛО ОСЬ НА ЦЕ? Сатирична ситуація: не змогли виділити 2,6 млн на ремонт громадського туалету, так виділили 2 млн на захист мера, який з цим туалетом потрапив у скандал.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ