Одещина - міцний горішок України

За матеріалами інтернет-видань 31.12.2022 447

Представники агропідприємств, науковці та керівництво Одеської області на міжнародній науковій конференції обговорили перспективи вирощування в регіоні  мигдалю, фундуку та волоського горіха з врахуванням сучасних кліматичних змін.


Учасники зібрання зазначили, що останніми роками на півдні України помітна стрімка зміна кліматичних умов. Середньомісячна температура повітря поступово зростає, а кількість опадів скорочується. Для Одеської, Миколаївської та Херсонської областей є неминучою переорієнтація сільського господарства. Одним із пріоритетних напрямків може стати горіхівництво.
За словами Раїси Вожегової,  докторки наук, директорки Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України, південний регіон став епіцентром посушливості, що дозволяє вирощувати горіхи без зрошення.

"На сьогодні горіхівництво дуже рентабельна галузь, продукція якої має попит, як на зовнішньому, так внутрішньому ринках, а також має високу ціну. За цією галуззю майбутнє», – підкреслила Раїса Вожегова.

Алла Стоянова, директорка Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, зауважила, що складовими успіху одеських садівників є сучасні агрономічні рішення, інноваційні схеми живлення та високотехнологічна культура виробництва. За її словами, держава надає можливість брати участь у низці ефективних програм для агросектору.

"Нагадаю, що це такі, як  "Своя справа" – програма мікрогрантів до 250 тис. грн.  "Новий рівень" – програма грантів для переробних підприємств до 8 млн. грн. "Свій сад" – програма грантів до 400 тис. грн. за гектар. "Своя теплиця" – програма грантів до 7 млн. грн. за 2 гектари. Долучайтеся до програм, відкривайте власну справу та підтримуйте економіку України”,  - розповіла Алла Стоянова.

На думку учасників конференції, Одещина може стати міцним горішком в українському садівництві, що дозволить завойовувати нові горизонти в світовому аграрному просторі.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ