ОДНА БІДА ТЯГНЕ ЗА СОБОЮ ДРУГУ

Микола Ясень 27.12.2022 610

                У родині військових ЗСУ народилася трійня хлопчиків (ФОТО) - ПІК ПІК  Щаслива родина Тетяни і Юрія Копців - військовослужбовців ЗСУ із новонародженою трійнею. Є з кого брати приклад українцям!      

Цілком зрозуміло й не викликає заперечень той традиційний факт, що і наступний Новий 2023-й рік ми усі зустрічатиме, сподіваючись на його кращу прихильність до нас. Тим паче проводжаючи нинішній 2022-й, який припер на нашу землю оскаженілу та здурілу рашистську окупацію. Але як мовчати зараз про те, що Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України прогнозує з перших днів 2023-го реальну загрозу національної демографічної катастрофи? Котру й спровокувала уже, як запевняє директорка згаданого Інституту Елла Лібанова, війна, оскільки перш за все один з її трагічних наслідків полягає і в тому, що неймовірно падає народжуваність в Україні.

А ще ж за словами Елли Марленівни, відбуваються величезні міграційні втрати населення. Поки одні гинуть на війні чи через війну від стресів, зубожіння і захворювань та поганих харчів, багато хто залишає країну та тікає-виїжджає як у близьке, так і далеке зарубіжжя. Де гарантія, що настане мир, і усі повернуться назад?

- Я мрію, щоб до кінця нинішнього десятиліття нас в Україні набралося бодай 35 мільйонів, - говорить Лібанова і тяжко зітхає: - Але цього, на жаль, може й не статися. Адже доки триватиме війна, через надмірну смертність ми продовжуватимемо втрачати своїх людей. Так, наші співвітчизники будуть не лиш гинути, а також і помирати від матеріальних скрут, недостатньої медичної допомоги, знову ж таки неякісного харчування та від усього іншого подібного.

За попередніми даними академічного Інституту демографії і соціальних досліджень «ми ще цього не відчуваємо і не усвідомлюємо, але 2023 рік буде роком уже зовсім катастрофічного падіння відтворення населення». Так-так, мова іде про народжуваність, котра уже й до війни скорочувалася в Україні. В сьогоднішніх же реаліях для простого, як кажуть фахівці, відновлення поколінь знадобиться, щоби кожна жінка-українка за своє життя народила 2.13 – 2.15 дитини. Не реагуйте на соті дитинчат у даному випадку. Бо у даному випадку це неабищо і на ціну золота. А у нас у теперішньому ще 2021 новонароджених на кожну жінку ледве досягає показника 1.1 дитини. Дай Боже, щоб у 2023-му це «досягнення» зупинилося на позначці 0.8.

А стосовно міграції, мета якої покищо ховатися від бойових дій і обстрілів ворожими ракетами, то чим довше триватимуть ці трагічні події, тим більше наших співвітчизників дійсно залишиться на чужині. А головне, що Інститут своїм прогнозом і попередженням намагається заявити на повен голос, так це необхідність наперекір війні на державному рівні уже зараз рятувати в Україні демографічне благополуччя і майбутнє нації та народу.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ