Окупанти застосували заборонені фосфорні бомби над Авдіївкою

За матеріалами інтернет-видань 27.03.2022 825
 

 Озвірілі від безкарності російські військові вкотре порушили правила ведення війни. Американський журналіст видання Buzzfeed news Крістофер Міллер зафіксував, що росіяни застосували заборонений білий фосфор:

- Зараз на передовій поблизу Авдіївки на сході країни російські війська використовують білий фосфор проти українців. Ось фотографії українського лейтенанта, зроблені в режимі реального часу, коли ми говорили. Це божевілля.

 Вже не вперше окупанти застосували фосфор над Луганщиною. Чотири дні тому такий випадок зафіксований і над Ірпінем. В ході АТО теж було таке, тому деякі з учасників бойових дій не можуть тепер дивитися на сонце.

Температура горіннябілого фосфору  — близько 800 °C. Запальна суміш може розповсюджуватись значною територією, до кількох сотень метрів. За своєю дією фосфорні бомби нагадують напалм. Пояснення військового експерта Сергія Згурця:

- Білий фосфор забезпечує високу температуру горіння, яка  погано гаситься. Така бомба може вражати великі площі і наносити велику шкоду живій силі і техніці.

Фосфор, який використовується у боєприпасах — самозапальний. Він спалахує від контакту із киснем, тому загасити його складно. Через високу температуру горіння фосфор спричиняє тяжкі та болісні каліцтва. Вдихання парів може випалювати легені, а на тілі фосфор може продовжувати горіти після вибуху. Саме тому додаткові протоколи 1997 року до Женевської конвенції забороняють застосування таких боєприпасів.

У випадку ураження потрібно якнайшвидше скинути одяг, до якого прилипли частки фосфору. А до пошкоджених ділянок тіла потрібно перекрити доступ кисню, для прикладу промити рани великою кількістю води. Проте висока температура суттєво ускладнює гасіння таких боєприпасів із сумішшю.

- Те, що Росія використовує білий фосфор, це залякування та психологічний тиск, - вважає Сергій Згурець.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ