Орний шар ґрунту під соняшником в Дніпропетровщині сухий

За матеріалами інтернет-видань 30.07.2024 139
Орний шар ґрунту під соняшником в Дніпропетровщині сухий

Погодні умови липня склались не дуже вдало для формування урожаю ярих культур. На нього вплинули  аномально високі температури та нерівномірне вологозабезпечення ґрунту. Лише протягом останніх трьох днів температура повітря дещо знизилася, а також на деяких територіях пройшли інтенсивні короткочасні зливи.
Аналізує погоду Агрінос Україна.
•  середня температура повітря знаходилася у межах 19,8 — 32,0 °C тепла і була на 2,3-10,0 °C вище за норму.
•  максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 28,3-39,0 °C, на півдні – до 42,0 °C, а поверхня грунту у цей час нагрівалась до 64,0-71,0 °C.
•  середня температура ґрунту на глибині 5 см становила 20,8 °C.
 Так, за інформацією Укргідрометеоцентру станом на 20 липня:
🌽 — під кукурудзою запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) — були незадовільними (менше 10 мм) та задовільними (12-20 мм), місцями у центральних, Сумській та Київській областях він був сухий або майже сухий. Вологозабезпечення метрового шару ґрунту (0-100 см) було задовільним та оптимальним – 81-160 мм, лише у окремих областях воно погіршилося до посухи і становило 24-47 мм. В окремих районах Дніпропетровської області цей шар ґрунту був майже сухий.
🌱— запаси продуктивної вологи під цукровим буряком (в орному та метровому шарах ґрунту) — на більшості площ були недостатніми та задовільного рівня і, відповідно, становили у орному шарі грунту 1-6 мм та 15-18 мм, у метровому шарі грунту – 37-63 мм. Лише на окремих площах західних та центральних областей вологозабезпечення метрового шару ґрунту ще було достатнім для періоду росту коренеплоду і становило 100-117 мм продуктивної вологи.
🌻 — під соняшником вологозабезпечення орного шару ґрунту було недостатнім (менше 10 мм продуктивної вологи), місцями задовільним (11-20 мм). У багатьох районах південних, східних та Дніпропетровській областей орний шар ґрунту був сухий. Лише в окремих районах західних та Кіровоградській областях запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під соняшником були достатніми і містили 22-34 мм.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ