Осетрові в Нижньому Дунаї перебувають на межі зникнення

За матеріалами інтернет-видань 07.08.2024 283
Осетрові в Нижньому Дунаї перебувають на межі зникнення
Всесвітній фонд дикої природи (WWF) оприлюднив звіт, згідно з яким браконьєрство та незаконна торгівля становлять серйозну загрозу для виживання зникаючих осетрових видів риб у басейні Нижнього Дунаю.
☝️Згідно з дослідженням WWF, з 2016 по 2023 рік у Болгарії, Румунії та Україні зафіксовано 395 випадків браконьєрства та незаконної торгівлі осетровими, що призвело до загибелі 1031 особини цих цінних риб. Ці дані підтверджують тривожну тенденцію: незаконна діяльність продовжує створювати критичну загрозу для існування чотирьох видів осетрових, що залишилися в Дунаї.
🔹Зазначимо, що в Україні історично зустрічалися 6 видів осетрових. З них два види вважаються вимерлими: осетер шип та осетер атлантичний, інші чотири види (білуга, севрюга, стерлядь, осетер руський) занесені до Червоної книги.

Ключові висновки звіту, який базується на даних правоохоронних органів трьох країн, включають:

- Загальні дані: зафіксовано 395 випадків незаконних дій щодо осетрових, з яких 157 – у Румунії, 144 – у Болгарії та 94 – в Україні.

- Щорічна тенденція: за останні роки задокументована кількість випадків залишається досить стабільною і коливається в межах від 50 до 65 випадків на рік.

- Незаконні знаряддя лову: традиційні гачкові пастки (кармаці) досі широко використовують в Болгарії та Румунії, незважаючи на заборону. Лише в Болгарії влада вилучила 988 кармаків, загальна довжина яких становить щонайменше 37 кілометрів.

- Вплив на осетрових: звіт враховує 1031 осетра, причому найбільше випадків зафіксовано в Румунії (610), за нею йде Україна (418) та Болгарія (3). Однак реальна кількість, ймовірно, значно вища.

- Основні регіони: головні осередки незаконної торгівлі осетровими залишаються незмінними: Враца (Болгарія), Тульча (Румунії) та Одеса (Україна).

 

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

 

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ