Осипання «шапок», хвороби та ще й дощі: неблагополучний 2022-ий для соняшника

За матеріалами інтернет-видань 28.10.2022 515
Осипання «шапок», хвороби та ще й дощі: неблагополучний 2022-ий  для  соняшника

За повідомленням  Мінагрополітики, в Україні станом на 27 жовтня збирання соняшника проведено на площі 3,7 млн. га. Це складає  80% запланованих  площ. Вже  намолочено 8,2 млн. тонн насіння при врожайності 21,9 ц/га.
Аграрні експерти зазначають, що на врожайність і якість олійної культури вплинув період збирання, який відтермінувався на місяць через несприятливі погодні умови.
За словами аграрія із  Хмельницької області Сергія Іващука, через затяжні дощі жнива соняшнику затягнулися на місяць, якість врожаю низька, а показники врожайності  нижчі на 20% за торішні.
На думку Анатолія Артеменка з Одещини, цьогорік господарство має 46–48% олійності на  врожаю соняшнику, врожайність склала близько 3 т/га.

"Мало було вологи, але посушливі явища в моєму господарстві можу оцінити як помірні, на відміну від окремих районів Одещини. Мої землі – на півночі Одеської області, а ось на півдні регіону врожайність олійної вдвічі менша. Торік у господарстві мали врожайність вище за поточну – близько 3,5 т/га», - розповів аграрій.

Із Вінницької області  Андрій Капріца зазначив, що врожайність соняшнику низька, становить лише 2,5 т/га, але якість висока – 54–55% олійності.
Валерій Мартишко з Київської області  говорить, що в господарстві недоотримали по 1 т/га через зливи.

"Це така ситуація по всій області. Якість погіршилася, олійність впала до 44–48%, врожайність – 2,4 т/га, а торік була 3,5 т/га. Соняшник хворів, а також мали місце осипання «шапок». До періоду затяжних опадів соняшник фактично дозрів, але через погоду  не змогли вийти в поля для збирання врожаю", - зазначив Валерій Мартишко.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ