ПАСІКА З НУЛЯ НА НОВОМУ МІСЦІ

За матеріалами інтернет-видань 01.10.2024 37

Бджоляр, якому довелося залишити в окупації понад 200 вуликів, відродив медовий бізнес на Дніпропетровщині

 

Пасічник з тимчасово захопленого Сіверськодонецька Луганської області Роман Бурджанадзе втратив усе через окупацію рідного міста російськими військами. Але він не здався й зміг відродити свій медовий бізнес з нуля на Дніпропетровщині..

Як розповідає Роман, його пасіка, яка налічувала понад 200 вуликів і приносила по 10 тонн меду на рік, залишилася на окупованій території.

До початку війни Бурджанадзе планував масштабувати свій бізнес, але після перших днів вторгнення його пасіка опинилася під постійними обстрілами.

Роман був вимушений залишити бджолині вулики та обладнання вартістю понад 2 мільйони гривень. Евакуювавшись на нове місце, він вирішив не опускати рук і взятися за свою справу з початку.

Завдяки державному гранту Роман зміг придбати нових бджіл та деревину для майстрювання вуликів і рамок. Він також найняв таких, як і сам, двох переселенців на роботу, то разом вони вже зібрали перші 300 кілограмів меду на новому місці.

Окрім виробництва меду, Бурджанадзе запустив виготовлення вощини — спеціальних воскових листів, які допомагають бджолам будувати стільники швидко і якісно.

Завдяки вже другому гранту від Данської ради у справах біженців, Роман зміг придбати додаткове обладнання для переробки воску.

За рік на підприємстві з переробки воску вдається виготовляти дві-три тонни продукції. Тож Роман планує розвивати свій бізнес і продавати мед та вощину навіть за кордон.

Проте найбільшою його мрією залишається повернення до рідного Сіверськодонецька та збирання врожаю меду з луганської землі.

Нагадаємо, що українські виробники меду можуть постачати свою продукцію на ринок Китайської Народної Республіки.

Також на Київщині у Васильківському районі відкрили першу в світі експериментальну IT-пасіку. Українсько-польський стартап AmoHive розробив рішення допомоги науковцям, які досліджують хвороби бджіл та наслідки їхнього невдалого зимування.

А на Донеччині на імпровізованій фронтовій пасіці на задньому дворі медичного пункту медики облаштували 12 нових саморобних вуликів.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ