Перевірка тендерів в ДніпроОВА виявила 100 млн. проєкт реконструкції однієї з вулиць Дніпра

За матеріалами інтернет-видань 08.01.2024 261
Перевірка тендерів в ДніпроОВА виявила 100 млн. проєкт реконструкції однієї з вулиць Дніпра

Робоча група «Прозорість та підзвітність» при Дніпропетровській ОВА перевірила декілька сумнівних закупівель під час війни. Це не вперше тендери на значну суму перевіряються держслужбовцями для скасування. Хоча до справжньої прозорості і підзвітності ще далеко.
Найбільший тендер, який винесли на обговорення – перша черга реконструкції однієї з вулиць Дніпра. Мова про облаштування мереж, ремонт дощової каналізації. Сюди ж входить укладання бруківки та бордюрів. Загальний кошторис закупівлі – 101,8 млн. грн.
Учасники робочої групи одразу ж звернули увагу на завищену вартість матеріалів. Так, вказана ціна одного каналізаційного люка аж 190 тис. грн. В той час, як ринкова трохи більше 17 тис. грн.
А ще серед учасників цих торгів сумнівна компанія. Бенефіціар підприємства внесений до санкційного списку. Замовникам порекомендували переглянути закупівлю.
Лідером антирейтингу став тендер обласної ради на оренду авто з водієм. В умовах прописано: один кілометр обійдеться у понад 50 грн. На таксі це коштувало б в середньому 8-15. Крім того, серед вимог - машина класу "люкс". Загалом аукціон оголосили на 12 млн. грн. Його вже скасували, бо ще задовго до засідання в громадському просторі стався розголос і активно поширювався в соцмережах.
Виникли питання ще до одного дніпровського тендеру - на патрулювання модульних укриттів поряд із зупинками громадського транспорту. Ціна питання майже 39 млн. грн. Єдиний учасник – одна зі служб охорони.
Ще в одних торгах - понад 21,5 млн. грн на цілодобову охорону шкільних укриттів. Тут теж рекомендовано перерахувати державні кошти.
Виходить, якою б жахливою не була в Україні війна, перевіряти спрямування коштів у її ході має робоча група, адже якби не вчасна перевірка, то каналізаційні люки  у Дніпрі встановили б в 11 разів дорожче, ніж є насправді. А втім, діюча система не гарантує інших результатів. Бо тоді  взагалі під час війни не виникали б такі питання, як встановлення бордюрів, люків, поїздок на авто "люкс" і патрульних біля модульних укриттів.


 

Наступна
Цитата дня

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ