Перші, весняні, рідкісні

За матеріалами інтернет-видань 15.04.2022 511

За повідомленням  ДніпроОДА, щороку оновлюється екологічний паспорт області. Одні рослини додаються, інші вилучаються через своє зникнення на Придніпров'ї. Так, за словами директорки департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОВА Ірини Понікарової, минулого сезону вперше в регіоні побачили червонокнижний підсніжник складчастий. Квітка виросла на території Дніпровсько-Орільського заповідника.
На думку наукового співробітника  Дніпровсько-Орільського заповідника Дмитра Ганжи, у сезон первоцвітів варто знати, що  деякі з них занесені до Червоної книги. Наприклад, унікальна квітка, яка "облюбувала" саме дніпровські степи. Це цимбохазма дніпровська.

"Деякі рослини, які раніше вважалися рідкісними, з часом добре розростаються. Тоді вони перестають бути червонокнижними. Так сталося з сальвінією плаваючою та водяним горіхом.

Регіонально рідкісними первоцвітами вважаються пролісок, барвінок, мигдаль, калюжниця, конвалія, півники", - зауважив Дмитро Ганжа.

За продаж і купівлю первоцвітів встановлені штрафи.
Розмір штрафу за зривання чи продаж ранньоквітучих рослин становить від 1 700 до 3 655 гривень.
Нагадаємо, що 56 рослин Дніпропетровської області належать до Червоної книги України. З них 15 первоцвітів. Це різні види підсніжників,  сон-трава, горицвіт, тюльпан дібровний, шафран, півонія.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ