Піар, замість фортифікацій, надто дорого коштує українцям, - Сюмар

За матеріалами інтернет-видань 15.05.2024 412
 May be an image of 1 person
  Ось тут реальні окопи першої лінії, Харківщина.
   Вікторія Сюмар, народний депутат України, сторінка ФБ.
   Думки, які не покидають мене останні декілька днів…
    Трохи передісторії:
   Два місяці тому ми з колеґами по Верховній Раді, коли вже була надто очевидною важливість фортифікацій на кордоні, а парламент катеґорично відмовлявся створювати відповідну ТСК, виявили ініціятиву і поїхали подивитися, що з лінією оборони на кордоні з росією, в Харківщині.
   Військові натягнули на нас своє спорядження й таки повезли на першу лінію, аби показати все, як є. А було відверто погано. Подекуди - краще, а подекуди - ну геть погано, як на фото вгорі.
   Ми тоді ще не знали, що за кілька днів мала стартувати чергова PRкампанія влади під умовною назвою «спорудження фортифікацій триває надстахановськими темпами». І щиро здивувалися, як ТГ канали Банкової та їхні ЛОМи почали «патріотично вискакували з трусів» із заголовками «клоуни-опозиціонери піаряться» і «фоткаються в ровах під Києвом».
   На жаль, ті справді дуже неглибокі рови були не під Києвом, а за півтора кілометра від кордону з росією. Ба більше, навіть таких ровів було відверто недостатньо для втримання наступу ворога бодай на кілька годин.
Про бетонні споруди, про габіони, про зʼєднані між собою пункти спостереження я взагалі промовчу.
   Але за два дні наші колеґи з монобільшости показали красиві фоточки десь з-під Запоріжжя - як усе, мовляв, гарно, не забувши звинуватити, що «опозиція не збудувала фортифікацій під Оріховим в 2015».
   Ця PR-кампанія тривала декілька тижнів, всі показували найгарніші споруди і не згадували, що це далеко не скрізь, що бетону майже нема, техніки теж, що навіть лісу бракує, що підрозділи на кордоні укомплектовані на 40% і що декілька людей тримають кілометрову оборону!
   І тому мене зовсім не дивує те, що сталося під Харковом.
   Після нашої поїздки нас почув лише Петро Порошенко, який сказав: «Давайте швидко купимо і завеземо туди техніку для хлопців, щоб реально окопалися». І зробив це.
    Жоден представник влади, жоден представник МО не зателефонував і не спитав про деталі, щоб виправити ситуацію. На нас просто спустили свої ручні ТГ-канали. А колеґи-слуги приходили й казали: - ну, ми розуміємо, що нас на «потьомкінські села» возили і що все насправді недобре. Але ТСК з питань фортифікацій так і не створили, хоча ми кричимо про це останні півроку.
   Так от. На питання про те, що робили ми, відповідаю: в 2014-2015 роках ми таки будували і збудували лінію оборони на Донбасі, яка втримувала ворога майже два роки, там не було розведень військ і відходу з підготовлених позицій. Кожен шматок оборони будували прикріплені області, і це було їхнє завдання номер один, і хто будував погано, був звільнений. Тоді фортифікації будувалися по лінії фронту. І вони дали можливість його стабілізувати.
   Зараз лінія значно більша і будувати значно складніше. Але це не має бути темою для піару. Це має бути темою щоденної важкої роботи і контролю за цим, в тому числі парламентського.
   Бо в умовах великої війни піар, політиканство і бажання підмінити реальність віртуалом ТГ-каналів із «захопленням Тьоткіного» коштує життя надто багатьом українцям.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ