Подробиці вбивства Ірини Фаріон

За матеріалами інтернет-видань 26.07.2024 64
Подробиці вбивства Ірини Фаріон

Сьогодні на брифінгу в МВС міністр Ігор Клименко з колегами із СБУ та прокуратури оприлюднили подробиці затримання підозрюваного у вбивстві екснардепки і мовознавиці Ірини Фаріон та поділилися деякими деталями розслідування цієї справи. Детальніше знає КУРС.

У Галицькому райсуді Львова сьогодні відбудеться засідання щодо обрання запобіжного заходу 18-річному підозрюваному у вбивстві Ірини Фаріон. Прокурори проситимуть тримання під вартою без можливості застави. Також сьогодні затриманому оголосили про підозру в умисному вбивстві, повідомив Клименко.

Слідство у справі вбивства Ірини Фаріон вважає, що стріляли з близької відстані – приблизно 1,5-2 м, постріл був із переробленого стартового пістолета. Зі слів свідків відомо, що Ірина Фаріон в цей час чекала на таксі з валізою та дамською сумочкою в руках. Камера у дворі зафіксувала дії чоловіка за хвилину до підходу до Фаріон: він одягнув червоні рукавички, загнав патрон у патронник. Саме вбивство камера не захопила – воно відбулося за рогом будинку.

МВС показало відео з подробицями вбивства Фаріон

За пів хвилини до пострілу. Скрін з відео МВС

На місці знайшли спортивну гільзу. Зараз куля на експертизі. Та вже відомо, що це партія куль 1917-1918 років в кількості мільйон штук, яка продавалася в Україні. З’ясовують, як і коли затриманий міг придбати набої.

Що стосується пістолета, то на даний час його не знайшли. Але підозрюваний обмовився, що заховав зброю. Тому вважають, що знайти пістолет, з якого вбили Фаріон, є справою кількох днів.

У телефоні, що його конфіскували у затриманого, виявили запити про перероблену зброю. “18-річний хлопець цікавився відповідною зброєю, шукав, зокрема, стартовий пістолет “Сталкер”. Саме такі пістолети переробляють на вогнепальні”, – зазначили на брифінгу.

МВС про вбивство Ірини Фаріон

В телефоні затриманого знайшли цікаві файли

Слідчі відпрацьовують зв’язки затриманого в Україні і за кордоном. Перевіряють причетність до неонацистського руху в рф. Серед версій – вбивство на грунті релігійної чи національної неприязні.

Серед іншого в телефоні підозрюваного знайшли прощальний лист у формі СМС – він мав відправити його, якщо би щось пішло не за планом. У листі він пояснює батькам, чому приховував те, до чого готувався.

В МВС розповіли подробиці розслідування вбивства Фаріон

“Прощальна” записка в телефоні підозрюваного

Також на брифінгу оприлюднили відео та фото з підозрюваним – показали, як відслідковували його маршрутів пересування, дані про місця зупинки у Львові, як аналізували ходу тощо. За словами Клименка, у пошуку допомогло фото свідка – жінка зробила знімок підозрілого хлопця в окулярах біля одного з під’їздів будинку, де проживала Фаріон.

У поліції додали, що допитали 900 свідків, призначили 22 судові експертизи, проаналізували відео зі 170 камер спостереження та відпрацювали понад 80 осіб зі схожою зовнішністю.

Слідство розповіло як розшкувало підозрюваного у вбивстві Фаріон

Аналізували манеру ходити

У поліції підкреслили, що “встановлено, що саме ця особа вчинила злочин”.  

Клименко акцентував, що було кілька десятків свідків, які тривалий час бачили чужого і підозріло вдягненого молодого чоловіка в мікрорайоні. Багато хто звернув на нього увагу, дехто навіть розмовляв із ним. Та ніхто не звернувся в поліцю. Міністр наголосив, що в теперішній час, час війни, треба бути більш обережними і більше довіряти поліції.

КУРС писав, що у Дніпрі затримали 18-річного підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон.

Нагадаємо, що у Львові ввечері 19 липня стріляли в Ірину Фаріон. Пізно ввечері того ж дня медики повідомили, що вона померла у лікарні.

У МВС одразу назвали основні версії вбивства Фаріон. Правоохоронці спершу кваліфікували напад на Ірину Фаріон як “замах на умисне вбивство”. Офіс генерального прокурора вночі 20 липня перекваліфікував злочин на “умисне вбивство”.

Ірині Фаріон було 60 років, вона була депутаткою Верховної Ради сьомого скликання у 2012–2014 роках від партії ВО «Свобода».

Минулого року 15 листопада Ірину Фаріон звільнили з посади професора кафедри української мови Національного університету “Львівська політехніка”. Офіційна причина звільнення – вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи (пункт 3 статті 41 КзПП). Фаріон оскаржила звільнення у суді та програла у першій інстанції. Однак, апеляційний суд поновив Фаріон на посаді професорки “Львівської політехніки”.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ