ПОКІНЧИЛИ З ПРОБЛЕМОЮ КОРМІВ, ЗАЙНЯВШИСЬ ВИРОЩУВАННЯМ... КОМАХ

За матеріалами інтернет-видань 11.01.2024 282

На Кіровоградщині акваферма вирішила проблему нестачі кормів, відкривши цех з вирощування комах

cb505ce28eae9b328065f9d5fdcc6770_M

Відома на Кіровоградщині рибна ферма «Сом з Павлиша» з початком повномасштабного вторгнення постала перед чималою проблемою – нестачею кормів для риби, оскільки основна їх частина привозилась з-за кордону. Але на аквафермі знайшли унікальне рішення цієї проблеми. Про це повідомляє видання «Придніпров’я».

На рибній фермі почали вирощувати личинки комахи під назвою Чорна львинка та виготовляти з неї білковий концентрат, який став замінником рибного борошна для кормів. Такий корм можна використовувати не лише в рибній галузі, а й для відгодівлі птиці та свиней.

«Чорна львинка – це теплолюбна муха, але дуже незвичайна, вона одна з найбільш корисних двокрилих комах у світі. Отримання личинок, як поживного і в кілька разів дешевшого за інші аналоги корму, не потребує великих затрат та технологічності.

Ця унікальна комаха дає корм, і може виступати як біологічний асенізатор у переробці відходів, даючи безцінний для вирощування рослин субстрат. А ще в результаті життєдіяльності личинок виділяється тепло», – розповів керівник ферми Олександр Новохатко.

Ланцюжок виробництва вже працює на повну і для цього потрібно лише кілька механічних пристосувань, бокси для комах, пшеничні висівки та вода в якості їжі для них.

Личинки можуть згодовуватися як у свіжому, так і в замороженому вигляді. На черзі – освоєння виробництва борошна з них.

«Думаю, що ця ідея допоможе не тільки нашій фермі, а можливо, і всій рибній галузі України, бо дешевшого і простішого у виробництві збалансованого корму, ніж Чорна львинка, просто важко уявити.

За всіма показниками личинки та білкове борошно з них – найбільш екологічний та поживний корм і його варто використовувати у фермерських та селянських підсобних господарствах», – наголошує Олександр Новохатко.

За його словами, у рибництві личинкою Чорної львинки годують рибу, раків та креветок. При цьому темп зростання гідробіонтів збільшується на 15-25%. У птахівництві цим кормом годують курей, гусей та інших свійських птахів. Крім того, личинка може переробляти відходи від свійських птахів.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ