ПОСУХА НЕ ДАЄ СІЯТИ ОЗИМИЙ РІПАК

За матеріалами інтернет-видань 02.09.2024 111

 

Посуха затримує сівбу озимого ріпаку

На полях господарства «Флора А.А.» на Вінниччині уже протягом двох місяців не було дощу. Відтак, через посуху у господарстві поки що не можуть посіяти озимий ріпак, під який запланували 260 га.

Про це повідомив керівник сільгосппідприємства Андрій Капріца у своїй колонці на AgroTimes.

«Ми повністю підготували ґрунт до сівби озимого ріпаку, під який запланували 260 га, сформували ідеальні умови для сівби, втім, через посуху посіяти поки що не вдається»,

– зазначає Андрій Капріца.

Більшість площ, а саме 140 га, цього року планували сіяти після оранки, і ще 120 га посіяти просапною сівалкою з міжряддям 45 см після дискування.

«На сьогодні я не маю впевненості, що нам вдасться цього року посіяти ріпак. Я поставив для себе умовний дедлайн – якщо до 20 вересня не буде дощу, то вже пізніше сіяти не будемо. Наразі ми вже пропускаємо оптимальні строки сівби, і якщо все ж вдасться посіяти ріпак, то доведеться коригувати технологію відповідно до пізніх строків»,

– повідомив аграрій.

Відтак, при сівбі додаватимуть азотні добрива, аби розігнати ріст рослин і щоб вони встигли дійти до оптимальної фази розвитку для входу в зиму. Також будуть змінювати гібриди на ті, що мають інтенсивний стартовий розвиток.

Норма висіву залежатиме від ширини міжрядь. Якщо це суцільний посів, то сіятимуть нормою 400-450 тис. насінин на гектар, враховуючи, що це будуть пізні посіви. А за ширини міжрядь 45 см норма буде близько 250-280 тис. насінин на гектар.

Нагадаємо, запаси продуктивної вологи в ґрунті для сівби озимих незадовільні на більшості площ.

Автор: Анжела Гаврилюк  Джерело: AgroTimes

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ