ПРИКЛАД ДЛЯ ВСІХ: РОДИННА ПАСІКА

За матеріалами інтернет-видань 05.10.2024 43

 

Олександр ВЕРТІЛЬ.

Медова продукція під такою маркою, яка належить подружжю Володимира та Наталії Безпалих із Сум, добре відома не тільки в окрузі й області, а й в усій Україні.

ВТІМ, безпосередньо причетних до їхнього крафтового виробництва значно більше. За словами глави сім’ї Володимира Безпалого, за пасікою доглядають усі без винятку члени цієї дружної і працьовитої родини: п’ятеро дорослих дітей, з яких двоє вже мають власні сім’ї, їхні родичі, онуки, словом, кожен, причетний до Безпалих. І кожному вдається робити свій окремий внесок до загальної справи. Тобто це схоже на дружну бджолину спільноту, де кожна бджілка виконує своє важливе призначення і без якої колективна справа неодмінно програвала б.

А починався цей медовий шлях іще в середині 80-х років минулого століття, коли Володимир і Наталія вирішили придбати перші вулики. Мотивація була така, що на той час чи не всі без винятку родичі, друзі, знайомі мали власні пасіки. І розповідали про них настільки захопливо, що молоде подружжя по-доброму «піддалося» на колективну бджолину ініціативу.

Спочатку мали обійстя у рідному Тростянці, звідки родом і де тримали вулики, в 1995-му придбали дачний будинок у селі Новгородське тоді Тростянецького, а нині Охтирського району, неподалік селища Боромля, де навкруги природне привілля і розкіш для розвитку пасічництва. Саме туди перевезли наявні кілька вуликів, а з роками почали нарощувати їх кількість, довівши зараз до 60-70.

Майже увесь цей час глава родини працював на залізниці за набутим фахом інженера-електрика. Однак, досягши пенсійного віку, зрозумів: надалі поєднувати роботу і пасічництво неможливо. Віддав перевагу другому, зосередившись на бджолах. До того ж настільки успішно і професійно, що замовлення на продукцію надходять із багатьох регіонів. Бо, як зазначив один із покупців, ті, хто бодай раз скуштує продукцію із пасіки Безпалих, назавжди стають її прихильниками.

Навряд чи можливо перерахувати весь пропонований асортимент, починаючи від різних видів меду, приміром, з акації, липи, конюшини, різнотрав’я тощо, і закінчуючи цілющими виробами на зразок крем-медів із добавками, мазі, а ще так звана біла лінійка виробів, або низка корисних для здоров’я сумішей «потенціал», лісове диво з підмором, кедровою живицею і прополісом, трутневе молочко з медом тощо.

А що вже казати про добавки, яких десятки і кожна має свій неповторний аромат і цілющі властивості — імбир, м’ята, чорниця, вишня, липа, куркума, чайне дерево, квітка граната, мигдаль, кеш’ю… До кожного різновиду продукції пасічник додає детальний пояснювальний супровід, аби покупець чітко розумів її значення і призначення.

Зокрема, ось як мотивує господар скуштувати липовий мед із мигдалем. Адже це найкращий замінник цукру; підвищує мозкову активність і зміцнює організм; містить вітаміни групи В, необхідні для побудови нових клітин; сприяє роботі серця. А ще має дивовижний смак, який не забувається.

А ще господарі пропонують унікальну бджолину терапію — так званий сон на ліжках-вуликах, який за цілющими властивостями перевершує будь-які пропоновані медичні процедури. Ті, хто побував у Новгородському, обов’язково повертаються сюди, аби знову насолодитися неповторним звуковим та повітряним лікувальним ароматом.

Безпалі традиційно беруть участь у ярмарках, виставках, солодких фестивалях-конкурсах, де неодмінно здобувають високу оцінку шанувальників меду. До речі, нещодавно в Сумах відкрили першу в області крамницю виробів місцевих товаровиробників. Ідея та її втілення належать самим підприємцям слобожанського краю за підтримки громадської організації «БА «4Бізнес». Розташований у центрі міста торговельний заклад відразу привернув увагу місцевих мешканців та гостей Сум. На полицях представлена продукція низки відомих товаровиробників. Окрім «Родинної пасіки», тут є крамнички «Десналенд», «Доброїж», «Lavandochka», «UКONO», «Золотий трюфель» та низка інших. Покупці мають змогу придбати за помірними цінами ексклюзивну й екологічно чисту як продовольчу, так і промислову продукцію — цукерки, шоколад, мед та супутні продукти, зефір, шкарпетки, футболки, домашній текстиль із конопель, художньо-декоративні вироби тощо.

Свою щоденну роботу Безпалі тісно поєднують із благодійністю і волонтерською діяльністю, спрямованою на підтримку ЗСУ, всіх захисників рідної землі. Нещодавно вони зібрали і передали через Благодійний фонд «Ми тут — Північний форпост» 100 кілограмів меду, який пофасували і відправили на фронт. А ще надали як лот для розіграшу набір медових смаколиків, аби допомогти закупити критично необхідну маскувальну сітку-основу. Тож волонтери з любов’ю порівнюють Безпалих із бджілками, які так само безкорисливі і працьовиті.

                                                            (Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ