Призначення Совгирі суддею КСУ - порушення Конституції, закону і зобов'язань перед ЄС

За матеріалами інтернет-видань 27.07.2022 429

Верховна Рада сьогодні таки призначила нардепа "Слуг народу" Ольгу Совгирю суддею Конституційного Суду.

Це одночасно порушує Конституцію, профільний закон і наші зобов'язання перед Європейським Союзом.


Ольга Совгиря.
1. Конституція каже, що судді КСУ обов'язково проходять конкурс. "Конкурс", який проходила пані Совгиря (до речі, в комітеті Костіна, в якому вона ж є засутпницею голови) не перевіряв навіть елементарної відповідності кандидатів формальним критеріям Конституції.

Зокрема, переможцем "конкурсу" тоді комітет також визнав кандидата від ОПЗЖ колишнього міністра Павленка, який тільки юридичний ВНЗ закінчив 6 років як, коли Конституція вимагає 15 років юридичного стажу. Чи мають кандидати "високі моральні якості" і чи є "правниками з визнаним рівнем компетентності", як цього вимагає Основний закон, також, звісно, ніхто не перевіряв.

2. Закон про Конституційний Суд (ч. 3 ст. 11) чітко пише: "Суддя Конституційного Суду має відповідати критерію політичної нейтральності. Суддя не може належати до політичних партій чи професійних спілок, публічно виявляти прихильність до них, брати участь у будь-якій політичній діяльності".

І тут або в депутатів сталася масова амнезія, і вони забули, що пані Совгиря їхня колега – народна депутатка, або вони таки всі дружно наплювали на пряму норму закону.

До речі, в своєму висновку щодо Конституційного Суду, ухваленому на запит президента Зеленського в розпал конституційної кризи, Венеційська комісія чітко пише, що головна проблема нашого КСУ – це політична залежність.

3. На цей самий висновок посилається в своєму рішенні Єврокомісія, коли рекомендує надати нам статус кандидата на членство в ЄС ЗА УМОВИ ухвалення справжньої конкурсної процедури добору суддів КСУ.

В цьому ж висновку Венеційка категорично застерігає не призначати суддів КСУ до ухвалення такої процедури.

Що ми робимо через місяць після отримання цього рішення? Правильно, плюємо на наші зобов'язання, наші перспективи євроінтеграції, наші ж Конституцію і закони.

Все для того, щоб призначити до КСУ ще одну, "100% свою", людину.

Не те щоб мене це дивувало, ні. Просто думаю – а що ще має статися такого, щоб таке скотське ставлення до свого народу, своїх законів і Конституції і своїх же зобов'язань змінилося?

УП.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ