Пшениця дуже дорога у вирощуванні і дешева у збуті

За матеріалами інтернет-видань 31.07.2023 457
Пшениця дуже дорога у вирощуванні і дешева у збуті

Один із директорів сільгоспідприємства Хмельницької області Олег Скрінчук висловив думку про скорочення наступного господарського року посівів пшениці. Про це пише Landlord.

Він, зокрема, вважає, що пшениця - дуже дорога культура, хоча в нас і непогана урожайність. Але все одно вона буде збитковою за таких цін. Ми не плануємо на другий рік сіяти пшеницю, бо у 2021 році аграрії продавали пшеницю по 8 тис. грн з ПДВ. Сьогодні пшениця від 5400-6000 тис. грн з ПДВ.

На думку пана Олега, не варто возитися і з ячменем. Бо ціни на нього також впали.  Його зібрали цього літа 1 158 т з урожайністю 89 ц/га за середньої урожайності по області 40 ц/га. А ціна на фуражний ячмінь — 3,5 тис. грн з ПДВ. Тобто, це практично в збиток його вирощувати.

"В нас ще залишилась кукурудза. Якщо б ми продавали її в лютому — по €170, а зараз вже по €130. Складний рік, і ціни піднялися на все: дизпаливо зараз подорожчало, ввели ПДВ, все росте, а ціни дуже низькі", — проаналізував цінову політику Олег Скрінчук.

Керівник агровиробництва додав, що наступного року відмовляться від вирощування не тільки пшениці, а і ячменю та ріпаку.

"Сьогодні ріпак у нас збитковий: якщо ми продавали по 17 тис. грн торік, раніше ще був вищий — до $500 та навіть $700. Зараз ріпак у п’ятницю торгувався ще 15 тис. грн, сьогодні вже 14 тис. грн. На тисячу гривень впав за три дні. Далі прогнозують, що він ще буде падати", — зауважив аграрій і повідомив, що 300 га ріпаку потрапили під град, тож  урожайність зменшиться приблизно на половину.

У остатку залишається соя і соняшник, які добре продаються, і їх вирощування не настільки дороге, як пшениці.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ