Птах - 2022

Марина Бабич 11.01.2022 1018

Як повідомила FB-сторінка Українського товариства охорони птахів,  птахом 2022 року визначено ластівку міську. Це - один з п'ятьох видів ластівок України. Зокрема, у повідомленні йдеться, що ластівка міська -  уразлива. Через сучасну архітектуру великих міст, будинки без карнизів ластівки  позбавлені місць для спорудження гнізд. Вони стали оселятися лише в провінційних містечках і селах, на околицях населених пунктів.

Фахівці помітили, що іноді ластівку міську  плутають з найпоширенішим видом ластівок у світі   –  ластівкою сільською.

Ластівка міська має відмінності, а саме:

  • Вона менша за сільську, довжина її сягає 12-14 см
  • Ластівка міська має яскраво-білий поперек
  • Її хвіст короткий з маленьким малопомітним вирізом. Це одна з характерних відмінностей від сільської, у якої вилкоподібний хвіст з довгими крайніми пір'їнами.

Ластівка міська – вигадливий архітектор. Її гнізда за формою напівсферичні, а матеріал для будівництва - шматочки сирої землі, які кріпляться до стіни і стелі клейкою слиною. Зсередини будова вистилається травою, вовною та іншим м'якими матеріалами, які птах підхоплює при польоті. Самець та самка по черзі займаються облаштуванням своєї оселі. Асфальтування та бетонування доріг зменшує появу калюж і багнюки, які слугують будівельним матеріалом для   птаха.

Міські ластівки - зграйні птахи. Їхні колонії налічують від кількох пар до кількох сотень птахів.

Птах перелітний. Основний час осінньої міграції у серпні -вересні, а повертаються в Україну ластівки  у квітні. Птахи мігрують зграями в денні години, зазвичай на висоті понад 200 м. Часто летять при попутних вітрах, що суттєво збільшує швидкість переміщення. Місця зимівлі ластівок міських з європейської популяції розташовані в Африці, південніше пустелі Сахара.

Вид перебуває під захистом Бернської конвенції.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ