ПУТІН ВПЕРСЯ, ЯК (ка)ЦАП

За матеріалами інтернет-видань 04.09.2023 319

путін і Ердоган не домовилися про відновлення "зернової угоди"

Сьогодні, 17:32

Путін і Ердоган не домовилися про відновлення путін і Ердоган обговорили зернову угоду

Президент країни-агресора рф володимир путін заявив, що росію нібито "змусили" вийти із "зернової угоди". За його словами, її буде відновлено лише після виконання вимог рф. Про це він сказав на пресконференції за підсумками зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, повідомляє сайт кремля.

путін заявив, що західні країни нібито блокували й далі блокують виконання "зернової угоди" щодо забезпечення доступу російської сільгосппродукції на світові ринки.

"Нас просто змусили ухвалити це рішення [щодо виходу з угоди], – я маю на увазі росію змусили", – сказав він.

Також путін заявив, що Захід нібито обманював росію щодо гуманітарних цілей "зернового коридору". За його версією, більшість зерна було експортовано в забезпечені країни, а державам, які потребують допомоги, дісталося 3% цього зерна.

путін вважає, що припинення реалізації угоди нібито не вплинуло на глобальні продовольчі ринки. Він заявив, що фізичного браку у продовольстві у світі немає.

За словами глави рф, країна розгляне можливість реанімувати "зернову угоду" лише після того, як буде знято обмеження на експорт російської агропродукції. Він зазначив, що сказав про це Ердогану під час зустрічі.

ДО РЕЧІ:

Туреччина активно пропонує послуги посередника в переговорах між Україною й росією та надає дипломатичну підтримку. Ердоган пропонував організувати зустріч путіна і президента України Володимира Зеленського ще в листопаді 2021 року, до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Туреччина була однією зі сторін Чорноморської зернової ініціативи, створеної для морського експорту українського зерна.

17 липня 2023 року рф оголосила про вихід із "зернової угоди", яка діяла з 1 серпня минулого року. Зеленський того самого дня надіслав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу й Ердогану пропозицію продовжити роботу ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі – без країни-агресора РФ.

У кремлі у відповідь пригрозили "певними ризиками" в разі продовження "зернової угоди". сія оголосила всі судна, які прямують до українських портів, законними військовими цілями як потенційних перевізників військових вантажів (Україна у відповідь оголосила про дзеркальні заходи щодо всіх суден, котрі прямують до російських і окупованих українських портів).

Після цього рф почала масовано обстрілювати інфраструктуру півдня України. Пошкоджено, зокрема, порти в Одесі, Рені й Ізмаїлі.

10 серпня Україна оголосила про тимчасові коридори для цивільних суден, які прямують до чорноморських портів і з них. Новими коридорами пройшло вже чотири судна.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ