Равлики по-одеськи смакують зарубіжному споживачу

За матеріалами інтернет-видань 19.07.2024 104
Равлики по-одеськи смакують зарубіжному споживачу

Наразі в Білгород-Дністровському районі Одещини у с. Плахтіївка реалізується новий проект зі створення равликової ферми.  Тут планують будівництво переробного підприємства з подальшою реалізацією равликів за кордон. Повідомив Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин ООДА.
Зазнається, що за перші 5 місяців 2024 року Україна експортувала 447 тонн молюсків, що на 56% більше аналогічного періоду за 2023 рік.
Равликові ферми Одещини розширюють географію експорту. Окрім звичайного виробництва м’яса, підприємці реалізують фаршированих равликів в різних соусах, що сприяє подальшому розвитку переробної галузі.
Наразі ареал вирощування равликів на Одещині представлений у кількох районах.
На півночі – в с.Арчепитівка Любашівської територіальної громади п’ятий рік поспіль на березі р.Кодима функціонує ферма (площею 10 соток), яка спеціалізується на вирощувані та експорті двох видів  равликів: Helix Aspersa Müller та Helix Aspersa Maxima. Виробнича потужність - 2-3 тонни на рік.  Вирощену продукцію споживають місцеві жителі та експортують до Барселони.
У Бессарабії на березі озера села Саф’яни в пониззі Дунаю розташована екоферма «Равлики Бессарабії», яка спеціалізується на виробництві м’яса найбільш популярної в Європі середземноморської породи равликів Helix aspersa Muller. Вирощують їх за європейською технологією, тільки на натуральному прикормі, без будь-якої хімії. З початку війни ферма перетворилася на місце реабілітації, яке все частіше відвідують переселенці, ветерани, учасники бойових дій тощо. Тут можна відпочити на березі озера з дегустацією страв з равликів.
 Потужне равликове підприємство «Family Snail Farm», яке на період війни призупинило роботу, є й у селі Єлизаветівка  Роздільнянського району. Тут займалися вирощуванням маточного стада, щорічно збільшуючи свої обсяги, а також навчали усіх охочих равликівництву. Після завершення війни  власники планують розвивати ще один напрям – реалізація фаршированих равликів в соусах
Популярним на Одещині стало й вирощування равликів, яких надалі доставляють до ресторанів. Зокрема, ФОП Волчанов Геннадій Степанович спеціалізується на приготуванні равликів по-діжонськи, в соусі дорблю, по-бургундськи, в трюфельному соусі.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ