Тваринництво Полтавщини тримається на таких агрофірмах, як «Україна»

За матеріалами інтернет-видань 29.09.2023 1482
Тваринництво Полтавщини тримається на таких агрофірмах, як «Україна»

Полтавщина має одну з найбільших племінних баз у країні. Тут утримують 10 відсотків племінного поголів’я ВРХ України.
За кількістю поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств та на сільськогосподарських підприємствах область утримує лідерство.
Свій чималий внесок до обласної першості вносить серед багатьох інших господарств і ПАФ «Україна» з Миргородського району. Її очолює знаний аграрій, Герой України Іван Балюк.
На сьогодні господарство має майже 6 тисяч гектарів землі, розвинене тваринництво. Тут утримують більш як 2 тисячі голів ВРХ, із них 700 корів, 2,5 тисячі голів свиней породи велика українська біла. Поліпшений тип цієї породи вивели на племзаводі «Радивонівка». Господарство забезпечує роботою майже 200 осіб.

За інформацією департаменту АПК Полтавської ОВА, агрофірма має  одні з найвищих в області виробничі показники. Зокрема, тут надоюють 8,5—9 тисяч літрів молока від корови за рік. Урожайність озимої пшениці на площі 1 тисяча гектарів у господарстві цього року становила  80 ц/га, соняшнику — 30, сої — 30,5 ц/га.
Втім, реалізовувати рослинницьку продукцію наразі немає сенсу через низьку вартість, - зазначив Іван Балюк.

"На складах господарства лежить багато пшениці, сої, торішньої кукурудзи. Майже задарма віддавати не хочеться, тому чекають, коли ціни зростуть. А ось тваринницьку продукцію реалізуємо успішно. Господарство — надійний партнер м’ясокомбінатів, молокозаводів, поросят у нього розкуповує населення. Покупці приїжджають і з інших областей. За рахунок тваринництва і частково рослинництва виживаємо", - розповів керівник агрофірми "Україна".

За його словами, внаслідок війни сільгоспвиробництво "України" відчуває кадровий голод. Зокрема, дефіцит кадрів у рільництві. Адже один чоловік обслуговує 3 - 4 агрегати.

Департамент агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації

 

 
 
Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ