Ринок пшениці страждає від падіння ціни

За матеріалами інтернет-видань 28.11.2023 357
Ринок пшениці страждає від падіння ціни

У п'ятницю ціни на пшеницю впали нижче 220 євро за тонну. Постійний дощ не може зупинити падіння цін. Продовжують падати ціни і в США. Причина – постійна цінова конкуренція з боку російської пшениці. Про це пише agrarheute.
Видання зазначає, що через падіння ціни на пшеницю тижневі втрати були високими і становили 8 євро за тонну. Наступний березневий контракт також впав до нового мінімуму в 225 євро/т. Причиною став конкурентний тиск з боку Чорного моря домінує на ринку та визначає ціни, кажуть аналітики Agritel.
У той же час попит занадто слабкий, щоб змінити тенденцію.

Зростання ціни євро щодо долара до 1,095 посилює тиск на зниження. Ціни на кукурудзу трималися значно краще. Контракт на березень 2024 року впав лише на 1 євро за тонну минулого тижня і торгується на рівні трохи менше 205 євро за тонну.
У Франції покращення погодних умов минулого тижня призвело до прискорення збирання врожаю та посівної роботи, повідомляє Agritel. Це має допомогти компенсувати деяку затримку посіву озимих зернових, спричинену надзвичайно вологою погодою з середини жовтня.
Однак в інших європейських країнах, де сівба ще не завершена, опади залишаються основною проблемою. Натомість є офіційні повідомлення з України, де успішно завершено посів озимих пшениці, ячменю та ріпаку.
Як повідомляє TVP World, польські фермери, які приєдналися до страйку фургонів 23 листопада, протестуватимуть на польсько-українському прикордонному переході «Медика-Шегині» до 3 січня 2024 року. Організатори акції продовжили свій протест. З 27 листопада страйк триватиме цілодобово до 3 січня 2024 року.

За даними Держмитслужби, у поточному 2023/24 маркетинговому році (станом на 27 листопада) Україна експортувала 12,693 млн тонн зернових і зернобобових культур, з яких у поточному листопаді відвантажено 3,453 млн тонн, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.
Минулого року загальний експорт зернових станом на 30 листопада склав 17,557 млн. ​​тонн, у тому числі в листопаді – 4,354 млн. тонн.

Як і в Європі, американський ринок пшениці також страждає від сильної конкуренції з боку Чорного моря. Зазначається, що тижневі експортні продажі пшениці в США розчаровують.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ