Ріст вартості логістичних перевезень розцінюється як негативний фактор для цін на зернові та олійні

За матеріалами інтернет-видань 04.10.2022 339
Ріст вартості логістичних перевезень розцінюється як негативний фактор для цін на зернові та олійні


Про це повідомив SPIKE BROKERS.

Ціна на кукурудзу у напрямку українських портів суттєво укріпилася наприкінці вересня. Основна причина - логістичні затримки з доставкою зерна у порт. Ціни піднялися із 200$ до майже 220$ DAP порти «великої Одеси» на цьому тижні. Ціни ФОБу знизилися з 260$ минулого тижня до 250$ на цьому тижні з поставкою у жовтні. Вартість перевалки у портах «гуляє» у діапазоні 18-27$ за тонну.

Пшениця на зовнішньому ринку та ринку в Україні активно зростає. Ціни на фуражну пшеницю сягають 215$ та продовольчу до 230$ DAP порти. Вже чітко видно розбалансованість пропозицій пшениці в Європі. Так, спостерігається відчутний попит на фураж в країнах Балтії та Східної Європи.

Ціни на соняшник не зазнали особливих змін. Достатнє насичення ринку соняшника у країнах східної Європи стримує ріст ціни. Ціни в Україні зі сторони переробки тримаються на рівнях в середньому 16’000₴.

На зовнішньому ринку Європи ріпак піднявся у ціні. Цьому посприяло підняття котирувань ріпаку на біржі та покращення базису локальних ринків в Європі. Базис покращився в Європі на фоні зменшення пропозиції європейського ріпаку. Так, німецький напрямок покращив базис до -15-20€ за тонну відносно котирувань найближчого контракту МАТІФ. Український ріпак з поставкою у січні 2023 року проторгувався в напрямку Німеччини по 585€ та по 610€. Нагадаємо, що Німеччина - це чи не єдиний ринок, який купує ріпак із базовою олією 40% та премією за олійність 1,5% від ціни за 1% олії вище бази.
 

Соя залишилася майже без змін під впливом насиченого пропозиціями зовнішнього ринку. Ціни на сою стримано укріпилися на 5-10 € за тонну в напрямку лише Угорщини на обмежену кількість. Внутрішній попит зі сторони переробки в Україні платить за сою до 15’000₴, - аналізує агроринок SPIKE BROKERS.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ