Рівень інфляції - 26,6% - у 2022 році виявився нижчим за очікування

За матеріалами інтернет-видань 11.01.2023 504
Рівень інфляції  - 26,6% -  у 2022 році виявився нижчим за очікування

Річний рівень інфляції (26,6%) виявився нижчим за останні очікування і прогнози. Повідомив  Данило Гетманцев, Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.
За його словами, останній прогноз уряду (МЕРТ) передбачав зростання цін (до грудня 2021 р.) на 28%, а НБУ і МВФ – на 30%.
Цьому сприяли відносно жорстка монетарна політика НБУ, стабілізація валютних очікувань, втримання зафіксованих базових ЖК-тарифів на фоні сповільнення цін на енергоносії у світі під кінець року. Слабкий споживчий попит також сповільнював зростання цін попри збільшення інфляції виробничих витрат, обумовлених обстрілами енергетичної інфраструктури, розривом ланцюгів поставок і логістики.
Щодо найближчих перспектив, як очікується, у базовому сценарії почне розворот у бік зменшення вже у першому кварталі цього року (але більш відчутно це буде помітно у 2-му кварталі), і за прогнозом НБУ сягне рівня близького 20% за підсумками року.
Посилаючись на дані  Державної служби статистики, Данило Гетманцев зазначив, що споживча інфляція у грудні (до листопада) склала 0,7%, що є найнижчим місячним показником зростання цін у минулому році (наряду із липнем і листопадом).
За підсумками 2022 року споживчі ціни виросли на 26,6% (до грудня 2021 року), на 20,2% - у середньому за рік.

  • Серед продовольства найбільше протягом року подорожчали яйця (+76,6%),фрукти (+73,8%), овочі (+51,8%), риба (+45,8%), хліб і хлібопродукти (30,3%). Загалом харчові продукти прибавили у ціні 34,4%.
  • Серед нехарчових продуктів та послуг, найбільшими темпами дорожчали транспортні послуги (+42,9%), насамперед через зростання вартості ГСМ (+69,4%), предмети домашнього вжитку і побутова техніка (+26,5%), алкогольні напої і тютюнові вироби (+22,7%), послуги готелів і ресторанів (+22,5%).
  • Комунальні послуги загалом подорожчали на 6% через зростання вартості водоканалів, водовідведення, утримання будинків, але тарифи на базові послуги не змінились (електроенергія, тепло, газ).

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ