Що може бути кращого від сімейного бізнесу? Особливо для сільських селянських родин!
Світлана НАКОНЕЧНА, Віктор ЗЕЛЕНЮК (Вінницька область)
ВСЕУКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА ЗАХИСТУ ІНТЕРЕСІВ І ПРАВ СЕЛЯН "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ" |
Жителька міста Ямпіль Антоніна Гречковська любить працювати й не вміє подовгу відпочивати. З допомогою своєї родини жінка виготовляє у домашньому цеху понад 20 видів готової м’ясної продукції.
СІМЕЙНА справа родини Гречковських розпочалась давно. Щороку перед Великоднем вони готували різноманітні м’ясні копченості в домашній коптильні. Чимало друзів просили зробити такі смаколики і для них. Коли ж замовлень стало вже дуже багато, постала ідея приготувати значно більше продукції і вийти із нею перед святами на базар. Усе викладене на прилавок покупці буквально розмели! Тож Гречковські почали регулярно з’являтися на місцевому ринку. Попит породжував пропозицію, і господарі стали орієнтуватися на запити людей.
— Згодом чоловік Олександр запропонував зробити відео для соціальних мереж. Люди цікавилися і робили замовлення вже через Інтернет. Все гарно вакуумуємо, за потреби обкладаємо льодом та ін. Завдяки хорошому пакуванню та попередньому сильному охолодженню все доходить до адресата у свіжому вигляді, — розповідає пані Антоніна.
За освітою жінка швачка, багато років була приватною підприємницею. Завжди любила готувати, і врешті-решт кулінарія перемогла. Перед тим, як розширити свій сімейний бізнес, пані Антоніна пройшла онлайн-курси у майстра з Німеччини та придбала рецепти. Отримані знання знадобилися, хоча вже в процесі роботи довелося самостійно, на свій смак та запити людей, вдосконалювати рецептуру м’ясної продукції.
На сьогодні у крафтовому асортименті пані Антоніни п’ять позицій ковбаси, копчена курятина, свинина, сало, підчеревина, тушонки, паштети, тефтелі та голубці. За тиждень сім’я переробляє півтори тонни сировини, яку закуповує у місцевих виробників.
Спочатку весь технологічний процес відбувався у просторій домашній кухні, а нещодавно Гречковські побудували окремий м’ясний цех за сучасними санітарними вимогами, отримали відповідні сертифікати. Все обладнання виготовлено з нержавіючої сталі, є холодильники та холодильні вітрини, фаршеміс, шприц для начинки ковбас тощо. У найближчій перспективі хочуть запатентувати свою фірмову марку «М’ясна Хата» та відкрити торгову точку. У них налагоджена співпраця із магазинами спецій, вакуумних пакетів, скляних банок та металевих кришок. Свій бізнес ведуть чесно та відкрито, сплачують усі податки.
— Маємо чимало замовлень. Я приймаю їх, а старший син Ростислав допомагає із відправками, невістки інколи допомагають на кухні. Ми із чоловіком до цеху заходимо вдосвіта, а виходимо пізно ввечері. Подавали документи на участь у проєкті «Це Крафт», але поки що відповіді не отримали. Знаю також про можливість грантової підтримки, та до оформлення заявки руки не дійшли. М’ясна продукція дуже специфічна. Думала взяти когось у помічники, але хвилююсь, що ніхто, крім мене, так добросовісно не працюватиме. А наша продукція — це наша репутація. Маємо бути впевнені, що вона не лише смачна, а й безпечна для клієнтів. Ми суворо дотримуємось санітарних норм, працюємо у рукавичках та шапочках, усю техніку, приміщення ретельно миємо, дезінфікуємо. Приємно, що люди замовляють, і саме їх відгуки мене мотивують до роботи. Практично щомісяця передаємо продукцію і нашим захисникам на передову. Нещодавно робили для військових голубці. З ними служив наш родич, який був у списках безвісти зниклих. Тільки нещодавно ідентифікували його тіло, і ми змогли його поховати по-християнськи, — каже Антоніна.
Звичайно, зізнається жінка, спершу не все вдавалося. Щось було недосоленим чи пересоленим, закопченим чи ін. Але все прийшло із досвідом і своєю рецептурою. Для гарного кольору копченостей господарі використовують дуб, а для аромату — вишню та сливу.
Це подружжя, що вже 30 років разом, викликає лише щире захоплення. Адже попри складний час вони не опускають рук, віддано трудяться, вкладають гроші у розвиток своє справи. Вони впевнені, що успішно працювати та добре жити можна в Україні, навіть і зараз, коли їй дуже важко. Гарантія цього — світлі люди, які тут народилися, живуть і будуть жити.
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я