Штучна продовольча криза в Шрі-Ланці

За матеріалами інтернет-видань 19.01.2022 442

Через  різкий поворот у бік органічного землеробства Шрі - Ланка опинилася у штучній продовольчій кризі. Продукти харчування злетіли до рекордно високого рівня, а уряд та громадяни ризикують залишитись без готівки. Повідомляє agro.bg

 Уряд країни вживає заходів для пом'якшення наслідків кризи. Зокрема, звертається до Пекіну із закликом полегшити суттєвий борговий тягар, відкриває кредитні лінії для імпорту продуктів харчування, ліків з Індії, а також розгортає пакет допомоги у розмірі 1,1 млрд. доларів, аби допомогти громадянам впоратися зі зростаючими цінами.

Все це сталося через сплановану заборону на агрохімікати, яка  зашкодила виробництву продуктів харчування і призвела до pізкого зростання цін. Вона виявилася  контрпродуктивною як з екологічного, так і з економічного погляду у ході  великомаштабного  впровадження. Тим більше, що фермери Шрі – Ланки не були готові до різких змін.

Рiшення уряду країни у квітні минулого року зробити Шрі-Ланку першою країною у світі, яка перейде на 100% органічне землеробство, було несподіваним. Для досягнення цієї мети було заборонено ввезення хімічних добрив та інших агрохімікатів до країни. Заборона набула чинності також раптово, перед життєво важливим посівним сезоном, і не дала фермерам часу підготуватися до зміни методів ведення сільського господарства.

85% фермерів Шрі-Ланки очікують зниження врожаю через заборону агрохімікатів, а більша їх половина припускає зниження врожайності на 40%. Багато фермерів, які значною мiрою покладалися на добрива та пестициди, взагалі вирішили не вирощувати сільськогосподарські  культури.

Результати заборони агрохімікатів -  катастрофічні:  нестача продовольства і підвищення цін на рис і цукор у 2 – 3 рази лише за кілька місяців.

Після кількох місяців протестів фермерів уряд частково поступився і  зняв заборону на агрохімікати наприкінці листопада, але продовольча безпека країни вже зазнала шкоди.

Обсяги експорту країни також під  під загрозою.

Експерти попереджають, що Шрі-Ланка може стати банкрутом цього року.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ