«Сидять у вулику, не літають»: власники вперше потруєних бджіл у Підгородному самі ведуть розслідування

Марина Бабич 11.07.2023 446
«Сидять у вулику, не літають»: власники вперше потруєних бджіл у Підгородному самі ведуть розслідування

Сьогодні "Фермер Придніпров'я" зв'язався телефоном з власниками пасіки у Підгородному Дніпропетровської області - родиною Барабан. У них, як ми вже повідомляли, загинула з 7 на 8 липня 2023 року вся льотна бджола.

За словами Наталі Барабан, постраждало 100 вуликів. За їх 10-річне бджолярство це - перший трагічний випадок.

"Спочатку ми підозрювали кількох фермерів, а згодом упевнилися в одній особі. Ми навіть знаємо її, вона утримує найближчі до пасіки поля. Чоловік бачив його на тракторі. Але ми і подумати не могли, що можна так відкрито заподіяти комусь велику шкоду. Він, імовірно, оприскував сонях від шкідників небезпечними для бджіл препаратами - інсектицидами. Деякі з них особливо токсичні, тому заборонені в період цвітіння", - розповіла Наталя Барабан.

Потерпілі бджолярі, Наталя і Володимир Барабан, викликали оперативну слідчу групу, яка оформила відповідні документи, представник міськради проінспектував місце події,  лаборант зробив обстеження і надав акт про фіксування мору бджіл.

"Бджола у нас постраждала масово, а чарез поле, за кілометр, ще одна пасіка - 100 вуликів - знайомого аграрія. У нього часткове отруєння бджілок. Він не міг і своїх, і наших потруїти.
Наші закони такі, що добитися постраждалому справедливості дуже складно. У лабораторії у Дніпрі по вул. Поля, 48 зазначили, що відсутні реактиви для необхідних аналізів. Кажуть, звертайтеся в Київ. Надсилайте "Новою поштою". А це все кошти. І немалі. І час йде, не на нашу користь. Хоча я бджілок заморозила", - тривожиться за подальший хід справи бджолярка.

За її словами, представник міськради зателефонував фермеру, якого підозрюють у безвідповідальності, але той перенаправляє на іншого, вважає винними дрони, крайнього не знайдеш.

"І надія мала не відшкодування втрати бджіл. Хоча Володимир надіється. Нам же треба якось хоч частково врятувати пасіку, реанімувати її. Якщо так все залишимо, загубимо і решту бджіл.
От вчора чоловік ходив до пасіки. Каже, сидять у вулику, не літають", - підкреслила Наталя Барабан.

Вона була впевнена, що у її краї всі усіх знають в обличчя, і пасіка зареєстрована, і дружно жити ніхто не заважав.

"Як говорять знайомі фермери,  дехто заправляє більш  дешевою хімією баки, обприскує так, щоб менш виїжджати для обробок, але ж мої бджоли, може, і опилювали його сонях для хорошої врожайності. Ніхто вже цього не дізнається. Не може бути довіри нікому, а була ж ",- завершила розмову засмучена Наталя Барабан.

"Фермер Придніпров'я" надає можливість кожному з фігурантів історії спростувати підозри і висловити своє бачення ситуації.

Цей Підгородненський інцидент не залишиться без належного "бджолиного дзижчання".

Наступна
Цитата дня

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ