Сказ в Дніпропетровщині минулого року реєструвався в 6 разів частіше, ніж позаминулого

За матеріалами інтернет-видань 26.02.2024 370
Сказ в Дніпропетровщині минулого року реєструвався в 6 разів частіше, ніж позаминулого

Як повідомив Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб, минулого року в області зареєстровано 77 випадків сказу серед тварин проти 12 випадків за 2022 рік.
Помісячна динаміка реєстрації випадків сказу серед тварин показує, що починаючи з серпня минулого року, щомісяця реєструвалося по 7-10 випадків на території регіону.
Експерти зазначають, що кожен випадок підлягав розслідуванню та супроводжувався протиепізоотичними заходами.  
Оскільки, на сказ через укуси тварин хворіють і люди, то протягом 2022 року зареєстровано 2 летальних випадки сказу - по 1 випадку у Харківській області та Житомирській області. Зареєстрований також випадок сказу у 2023 році у мешканця Вінницької області.
У Дніпропетровській області з 2015-2017рр. зареєстровано 4 випадки сказу серед людей, які згодом  померли.

Центр контролю рекомендує громадянам уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів.
У разі укусу або ослинення підозрілою (невідомою) чи дикою твариною,  промити місце укусу струменем теплої води з милом, а потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов`язку та якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного лікування за затвердженою схемою.

Наразі використовують сучасну адаптовану антирабічну вакцину, яка практично не дає ускладнень, - говорять фахівці. ЇЇ використання дозволяє знизити курс (зараз він становить від 4 до 6 уколів). Дорослим і підліткам роблять ін’єкцію в плече, а дітям – у зовнішню частину стегна. Препарат вводять в перший, третій, сьомий день з моменту укусу, а потім через 2 тижня і місяць.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ