СКІЛЬКИ КОШТУВАТИМЕ ВСТУП УКРАЇНИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

За матеріалами інтернет-видань 17.12.2023 219

 

skasuvannya-tarifiv-i-kvot-z-boku-yes-1

Європейські фермери побоюються, що якщо Україна стане членом ЄС, грошей на всіх не вистачить. Вони усвідомлюють, що будуть зміни, тому воліють відтермінувати вступ України до спільноти. Таку думку висловив аграрний експерт Гайнц Штрубенгофф під час ХV Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні», пише agronews.ua.

«Європейські фермери дуже добре вміють лобіювати свої інтереси. Кілька місяців тому в Брюсселі відбулася відверта дискусія про інтереси європейських аграріїв. Я консультувався з Німецькою асоціацією фермерів: минулого року німецькі фермери сприймали і приймали Україну як кандидата на вступ до ЄС. Але протягом останніх кількох місяців ситуація змінилася. Постають запитання: Україна — велика країна з 40 мільйонами гектарів. Чи не занадто вона велика? Чи не забагато вона експортує?» — пояснив Гайнц Штрубенгофф.

Підґрунтям усіх цих питань є гроші. Адже якщо Україна стане членом ЄС, то спільність ЄС також має дещо змінитися, тому грошей на всіх не вистачить. Точиться багато дискусій про те, якою буде вартість вступу України до ЄС. 

Виходячи з прямого субсидування, Гайнц Штрубенгофф наводить розрахунок: 250 євро/га помножити на 40 млн га в Україні, що становить 10 млрд євро на рік. За бюджетний цикл, що в Європі становить 7 років, це дає 56 млрд євро на гектар. 

Додаючи кошти регіональних фондів, що створюються тільки для України, це більше 100 млрд євро.

«Тож деякі політики ставлять запитання, і це починає лунати з різних боків: чому ми повинні платити прямі субсидії для фермерів у Європі, але також і в Україні?» — підсумував експерт.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ