Словаки за 4 дні зібрали майже 2 млн євро на зброю для України

За матеріалами інтернет-видань 20.04.2024 387
Словаки за 4 дні зібрали майже 2 млн євро на зброю для України

  Джерело: Reuters

   Словаки, обурені відмовою їхнього уряду надати військову допомогу Україні, цього тижня зібрали майже 2 мільйони євро, щоб допомогти з постачанням боєприпасів до Києва.

   Словаччина відмовилася брати участь у чеській ініціативі щодо закупівлі артилерійських боєприпасів для України, до якого приєдналися щонайменше 15 союзників.

“Коли я дізнався про ініціативу чеського уряду, мені було дуже приємно почути, що шукають всі шляхи, щоб допомогти Україні захиститися від агресора, тому що іншого шляху немає”, — сказав 99-річний Отто Сімко, який допоміг очолити словацьку кампанію зі збору коштів.

   У відеоролику, опублікованому на YouTube-сторінці краудфандерів, Сімко заявив, що росію потрібно вигнати з України, щоб “говорити про мир на умовах, які відповідають українській незалежності”.

Обурені діями уряду словаки зібрали гроші на снаряди для ЗСУ - today.ua

   Організатори збору коштів кажуть, що мета кампанії – показати, що більшість не погоджується зі зміною зовнішньої політики уряду після виборів у вересні.

“Багато людей у ​​Словаччині соромляться орієнтації уряду на росію. Це причина, чому люди роблять свій внесок”, – сказала Зузана Ізсакова з громадської групи “Мир Україні”.

   Ізсакова сказала, що зібрані кошти підуть на чеське постачання боєприпасів.

“Ми зробимо все, що в наших силах, щоб народ Словаччини міг здійснити свій намір допомогти Україні”, — цитує чеське телебачення слова прем’єр-міністра Чехії Петра Фіали.

Словаки зібрали 1, 94 мільйона євро всього за чотири дні, до того ж збір продовжується. 

  • У вівторок, 12 березня, тисячі людей вийшли на вулиці столиці Словаччини Братислави, щоб висловити підтримку Україні та протестувати проти словацького уряду, який, на думку критиків, занадто наблизився до росії.
  • Глава МЗС Словаччини Юрай Бланар зазначив, що новий уряд країни не допомогатиме військово Україні, яка зіштовхується з російською агресією, одначе, орієнтуватиметься на гуманітарну допомогу українському населенню.
  • Міністерство внутрішніх справ Словаччини оголосило про рішення уряду спорядити до України нову партію гуманітарної допомоги на суму 203 492 євро на зимовий період.
  • Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо не блокував початок перемовин щодо вступу України в ЄС.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ