Соколиного лету тобі, Україно!

За матеріалами інтернет-видань 24.08.2022 515

Тризуб є давнім українським символом. Його найдревніше зображення, віднайдене археологами, датується X століттям. Про це пише Іван Русев, доктор біологічних наук, професор, науковий журналіст Національного природного парку "Тузлівські лимани".
За його словами, ймовірно, це був магічний знак роду, оберіг. Відомо до 40 - ка  його тлумачень: тризубець, підсвічник-трикірій, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім’я перемоги життя над смертю...

"Є також гіпотеза, що це знак - СОКІЛ,  і мені, як вченому-екологу, який також з дитинства любить птахів, це дуже подобається, і навіть в мене є подарований мені справжніми другом побратимом сокіл- оберіг, який я тримаю для захисту", - розповів Іван Русев.

Сокіл у культурі багатьох народів, - зазначає науковець, -  є символом відваги та хоробрості, а  соколині очі стали справжнім еталоном гострого зору. Стихія цих птахів – безкраї небесні простори.
Наукова назва соколів Falco походить від латинського слова falx, що перекладається як серп - саме таку форму мають крила цих птахів під час польоту. Сокіл сапсан – найшвидший представник земної фауни. Під час полювання він розвиває швидкість до 350 кілометрів на годину, пікіруючи на жертву.

"Відомо також, що соколи вибирають собі партнера один раз і на все життя, як і багато інших хижих птахів. Як еколог вважаю, що ці неймовірні птахи вкрай важливі для підтримки природного балансу планети і сподіваюсь,  що і символ Тризуба,  і природні птахи сьогодні допомагають нам здобути перемогу над ворогом", - наголосив доктор біологічних наук Іван Русев.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ