Сонце свободи сходить над Дагестаном, аварці і лезгини протестують проти мобілізації

Григорій Давиденко 26.09.2022 611
 
          ФОТО: www.chernovik.net

         Раніше окуповані російською імперією народи починають прозрівати і протестують проти новітньої міждержавної війни, затіяної путіним. Республіку Дагестан, що в перекладі означає "гірська країна", населяють багато різних народів: аварці, лезгини, даргинці, кумики, лакці та інші. Вони належать до чотирьох мовних груп. Але усіх їх із сонячних гір Кавказу і прикаспійських степів кремль пнеться загнати на лише йому потрібну війну в Україні.

     Учора у столиці Дагестану Махачкалі на акції проти мобілізації затримали 101 людину. Про це повідомила Незалежна група моніторингу протестів ОВД-Інфо, Reuters, УП. Правозахисник "ОВД-Інфо" висловив стурбованість кадрами "дуже жорстких затримань", які з'явилися в Махачкалі.

    За оцінками російської служби BBC, на війні з Україною загинув щонайменше 301 військовослужбовець із Дагестану. Це більш ніж у 10 разів більше, ніж кількість загиблих із москви, населення якої перевищує населення Дагестану (до трьох мільйонів чоловік) приблизно уп’ятеро.

       На мітингу в Махачкалі відбулися затримання і зіткнення з поліцією, було чутно постріли. А ще вранці 25 вересня жителі села Ендірей у Дагестані перекрили федеральну трасу Хасав'юрт-Махачкала, оскільки з села у межах мобілізації призвали 110 осіб. Поліція відкрила стрілянину в повітря, намагаючись розігнати незгодних із мобілізацією. На розповсюдженому в соцмережах відео одна зі старших жінок кричить на адресу московської влади: "Ви що, думаєте, ми тут дурні? Це росія напала на Україну, а ви нам брешете все! Наші сини не добриво, не дамо їх на війну!"

    Очільник Дагестану сергій меліков заявив, що необхідно виправити помилки, які були на самому початку мобілізації. Він повідомив, що серед мобілізованих, які не відповідають критеріям призову, були студенти і багатодітні батьки з малолітніми дітьми, а також "хлопці, які ніколи в житті не тримали в руках автомат". Протестам у Дагестані сприяє і той факт, що глава сусідньої Чечні рамзан кадиров відмовився проводити мобілізацію в республіці, заявивши "ми раніше перевиконала план".

       Сонце свободи поволі сходить над Дагестаном. Два потужних підрозділи чеченців та інших поневолених рф народів - Чеченський миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва та бвтвльйон імені Шейха Мансура - давно воюють в складі Збройних сил України проти спільного ворога - москви, за свободу України та Ічкерії.

    Активісти протестів у Дагестані опублікували в телеграм-каналі"Утро Дагестан", який координує акцію протесту, звернення. Мітингарі вже почали палити портрети путіна, вимагаючи відпустити затриманих.

Пізніше автори каналу заявили, що підтвердилася інформація про те, що відпущено 10 активістів, але вимагали звільнити всіх. Тому дагестанців закликали виходити на вулиці, повідомив журналіст Роман Цимбалюк.

"Виходимо залишаючи свої телефони, уважно, не потрапляйте на камери, надягніть бейсболки й починайте діяти і в Дагестані, і у всій росії!" – закликали активісти.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ