Сонях у Придніпров'ї сипи гірше, ніж торік

Григорій Давиденко 29.08.2024 287
Сонях у Придніпров'ї сипи гірше, ніж торік

Косовиця соняшника у цьому сезоні на придніпровських ланах розпочалася, як і жнива ранніх зернових, значно раніше звичних вересневих термінів. Причиною є мізерна кількість опадів та аномальна спека двох крайніх літніх місяців. Через це і урожай олійної культури істотно менший. Заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Олександр Чебанов (на фото вгорі справа) повідомив:

- У Синельниківському районі сонях дає 10 — 12 центнерів з гектара, це слабо. А у Васильківському, де упродовж трьох місяців не було жодного дощу, і косити немає чого... Ось такий важкий сезон. Місцями буде й по-іншому, на кращих полях сонях ще дозріває. Все залежить значною мірою від старань «небесної канцелярії». А у Полтавщині, де дощі випадали частіше, перші намолоти дали 16 — 18 центнерів з гектара.

Не в захваті від вирощеного на соняшникових полях і голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Верхньодніпровського району Анатолій Лейко.

- Урожай значною мірою залежить від того, скільки було опадів, - розповів досвідчений хлібороб. - Для прикладу у Сурсько-Литовському їх випало більше, то і ситуація краща. У Верхньодніпровщині перші показники урожайності - від 9 до 20 цнт з гектара. У нас бджоли під час цвітіння соняшника літали на нього лише зранку, бо можуть брати нектар тільки до 29 градусів. А вдень пекло по 35 — 40, тому належного запилення не відбулося. Тижнів чотири тому соняшник почав скидати нижні листки, це вкрай рано. За моїми спостереженнями, його урожай буде на 30 — 40 % гіршим, ніж торік.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ