Соцопитування до Дня Незалежності: три оптимістичні несподіванки

За матеріалами інтернет-видань 24.08.2024 106
Соцопитування до Дня Незалежності: три оптимістичні несподіванки
   Блоги "УП".

    Упродовж 8-15 серпня Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова провів загальнонаціональне опитування. Багато вже сталих позитивних цифр щодо гордості бути громадянином України (88%), волонтерства (71%), почуття надії, що переважає над усіма іншими (61%) тощо.

   Але кілька показників виявилися несподівано високими для мене. 69% проти 24% вважають, що за роки війни суспільство стало більш згуртованим. І це на тлі "зради", "всьо пропало", взаємних звинувачень влади і опозиції, і всередині них самих, що лунають з соціальних мереж та й навіть ТБ і радіо. Крім слова "хейт" навіть на каналах, які себе мають поважати, вже легітимізувалося слово "ср...ч між українцями". А от самі українці говорять про зростання згуртованості. Не в перший раз суспільство виявляється мудрішим за тих, хто якраз мав би нас гуртувати.

   «Живий ланцюг» у центрі Києва біля будівлі Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка 21 січня 1990 року.

   Ламається стереотип про те, що українці масово прагнуть виїхати закордон. 86% (проти 8%) хоче будувати життя в Україні! Щоправда, серед молоді таких 74% (проти 17%). Але молодь завжди більше прагнула до подорожей, нових країн, більш рішуча щодо змін. І крім того перебування за кордоном не означає зради країни, бо і там робляться для України дуже корисні речі. Тут, звісно, можна наводити дані про опитування закордоном щодо повернення додому. Але ми маємо розуміти, що чим довше проживання закордоном, тим більше інтеграція в західне суспільство. А ми говоримо саме про тих, хто перебуває в Україні.

   І нарешті про те, в якому напрямку рухається країна. Згадаймо, що перед війною тих, хто вважав, що в правильному, було лише 20%, під час війни ця цифра різко зросла до 60% у березні 2023 р., зокрема, через перегріті оптимістичні очікування щодо українського контрнаступу, а згодом із зрозумілих причин почала знижуватися. У червні 2024 р. згідно з опитуванням Центру Разумкова, частка тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, менша, ніж тих, хто вважає, що в неправильному (відповідно 33% і 47%), однак, їх співвідношення все ж залишається кращим, ніж перед початком повномасштабної війни (у грудні 2021 р. – відповідно 20% і 65,5%).


   І от в серпні наше опитування показало, що оптимісти знову взяли гору: з невеликою перевагою, але все ж таки.

   Чому відбулася така зміна? Згадаймо, що опитування проводилося 8-15 серпня, а 6 серпня почалася Курська операція. Війна – це війна, ми не знаємо, що буде далі, чи вдасться змусити росіян почати перекидати війська з Донбасу (поки що наче ні), але іміджевий ефект, зміну наративу (причому не тільки всередині країни) має місце. Не дивимося крізь рожеві окуляри, але принаймні до Дня Незалежності маємо багато позитивних результатів опитування, і ціла низка цих показників досить стабільна.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ