Спека впливає на активність шкідників в полях Дніпропетровщини

За матеріалами інтернет-видань 22.08.2024 137
Спека впливає на активність шкідників в полях Дніпропетровщини

По всій території області продовжує утримуватися спекотна та суха погода. Максимальна температура повітря підвищувалася до 34° тепла, поверхня ґрунту прогрівалася до 65° тепла. Повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Зазначається, що мінімальна температура повітря знижувалася до 16° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалася до 17º тепла.

Відсутність тривалий час суттєвих опадів (період бездощів,я склав понад 60 днів), високі температури повітря, низька відносна вологість, викликали на переважній території області зниження вологозапасів грунту та посилення грунтової засухи. Запаси продуктивної вологи у метровому шарі грунту під соняшником та кукурудзою були вкрай обмежені і становили по області 13-50 мм або 8-30% від найменшої польової вологоємкості. Всі ці умови негативно впливають на завершення вегетації пізніх культур та посів озимих культур.

  Шкідники озимих культур

Хлібна жужелиця. На полях після озимої пшениці спостерігається переміщення та парування жуків. Спекотні погодні умови впливають на шкідників,  тому вони неактивні та більше часу перебувають у затінених місцях. Заселено 12% площ за середньої чисельності 0,2 екз./ м², максимально – 2.

Клоп шкідлива черепашка перебуває у лісосмугах за середньої чисельності 0,2 екз./ м², максимально – 2. Заселено 70% обстежених лісосмуг.

 Шкідники і хвороби кукурудзи, соняшнику та сої

Стебловий метелик. Закінчується живлення гусениць старших віків на рослинах кукурудзи. Заселено 40% обстежених площ посівів кукурудзи, пошкоджено у середньому 3% рослин та 5% качанів, максимально – 8% за середньої чисельності 1 гусениця на рослину, максимально – 2 гус. За віковим складом гусениці ІУ віку становлять 20%, У- 80%.

Підсихання листя рослин кукурудзи сприяє зменшенню чисельності попелиць. Заселено 61% обстежених площ, 2% рослин, максимально – 3 за середньої чисельності 1 екз./росл., максимально – 2.

Триває шкодочинність геліхризової попелиці на рослинах соняшнику. Заселено 50% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому - 4% рослин, середня чисельність – 2 кол./росл., максимально - 3.

Триває шкодочинність попелиць на сої. Заселено 100% обстежених площ. Середня чисельність - 2 екз./росл., максимально - 3, пошкоджено у середньому 4,5%, максимально - 8% рослин.

Павутинний кліщ продовжує шкодочинити на всіх обстежених площах посівів сої. Заселено у середньому 4,5% рослин, максимально - 9 за середньої чисельності 2 екз./лист., максимально – 3.

 

Пероноспорозом на соняшнику уражено 8% площ. Рослин уражено у середньому 2%, максимально – 5%, розвиток хвороби -2%.

Альтернаріоз на соняшнику. Хворобою уражено 24% площ, у середньому - 2%, максимально - 4% рослин, з розвитком хвороби - 2%.

Кладоспоріоз (бура плямистість). Уражено 7% площ, у середньому - поодинокі рослини, максимально - 1% рослин, з розвитком хвороби – 2%.

Фузаріоз та фомоз на посівах соняшнику. Уражено 14% обстежених площ посівів, у середньому - 2% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби – 2%.

Пероноспороз на сої. Уражено 48% обстежених площ посівів, у середньому – 2,5% рослин, розвиток хвороби - 2%.

Аскохітоз на сої. Хворобою уражено 53% площ у середньому - 3% рослин, максимально - 6%, розвиток хвороби – 2%.

Септоріоз на сої. Уражено 57% обстежених площ посівів, у середньому – 2,5% рослин, розвиток хвороби - 2%.

 Бактеріоз качанів. Уражено 11% площ, у середньому 2,5% качанів, максимально - 5%, розвиток хвороби – 2%.

Пухирчасту сажку виявлено на 5% обстежених площ посівів кукурудзи, уражено поодинокі рослини. Розвиток хвороби – 5%.

Летючу сажку виявлено на 2% обстежених площ посівів кукурудзи, уражено поодинокі рослини. Розвиток хвороби – 3%.

 Багатоїдні шкідники

На овочевих культурах та забур,янених площах продовжується літ та відкладання яєць метеликів озимої совки ІІ покоління. У пастці за добу налічується 2 метелики, максимально – 4.

Саранові. В ареалі резервації (на неорних землях, балках, толоках, у рибгоспах «Самарський» та «Петриківський») триває парування комах та відкладання яєць. Середня чисельність шкідника становить 0,8, максимально - 6 екз./м². Переважають нестадні види шкідника.

Лучний метелик ІІІ покоління. Триває слабкий літ метеликів. На 10 кроків налічується у середньому 1 метелик, максимально – 2.

 Шкідники та хвороби овочевих культур

Капустяний білан. Триває літ та відкладання яєць метеликів ІІІ покоління. У полі зору налічено 1 метелик, максимально – 3. Найближчим часом, за сприятливих умов, очікується відродження гусениць.

Ріпаковий білан. Триває літ метеликів ІІІ покоління. У полі зору налічено 2 метелики, максимально – 3.

Фітофторозом уражено 100% площ томатів, у середньому 4% рослин, максимально – 7%.

Верхівковою гниллю томатів уражено 5% плодів, розвиток хвороби - 6%.

Антракноз огірків. Хворобою уражено 4% рослин, листя уражено у середньому 6%, максимально -11%, розвиток хвороби - 5%.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ