Справу полковника ССО Червінського розглядатиме колегія суддів у Кропивницькому

За матеріалами інтернет-видань 17.04.2024 366
Справу полковника ССО Червінського розглядатиме колегія суддів у Кропивницькому
 

   Сьогодні, 17 квітня, у Кіровоградському районному суді продовжили розгляд справи з обвинувачення колишнього в. о. командира однієї з частин Сил спецоперацій Романа Червінського у перевищенні повноважень.

   Джерело: "Гречка".

    У чому звинувачують Романа Червінського

    Нагадаємо, що обвинувачення стосується спецоперації по вербуванню російського пілота, якого намагалися переконати перегнати російський літак до України. За версією обвинувачення, Роман Червінський начебто не погодив дії під час операції зі Службою безпеки України і допустив витік інформації про зосередження сил на аеродромі «Канатове» у Кропивницькому районі.  Аеродром росія обстріляла 23 липня 2022 року, внаслідок чого загинули троє людей, 19 зазнали поранень.

   У квітні 2023 року Роману Червінському у Києві оголосили про підозру у перевищенні повноважень, які призвели до тяжких наслідків і обрали запобіжний захід на час розслідування: перебування під вартою без альтернативи застави.

   Сам Роман Червінський стверджує, що операцію з вербування російського пілота проводило власне СБУ, а до нього звернулися як до контррозвідника на останньому етапі операції.

   «У цій робочі групі був співробітник СБУ, який займався контррозвідувальними заходами. І всі дії, які вчиняв він, тепер інкримінують... Червінському. І слідчі намагалися приховати участь СБУ у тій операції, проте у відповідях на офіційні запити знайшлися відповідні документи», – розповів «Гречці» адвокат обвинуваченого Андрій Йосипов. 

         Суд над Червінським у Кропивницькому

    Після завершення розслідування справу передали у Кропивницький – у Кіровоградський районний суд. Сторона захисту обвинуваченого подала клопотання до Верховного суду, щоб перенести розгляд до столиці.

   Проте підготовчі засідання поки що тривають у Кропивницькому. На перше, яке відбулося 12 квітня, сторона обвинувачення запросила свідчити 17 потерпілих. З них прийшов лише один, тож засідання перенесли на середу, 17 квітня.

    Вже вдруге біля суду у Кропивницькому зібралися активісти й небайдужі громадяни як із Кропивницького, так і з Києва, на акцію підтримки Романа Червінського. 

    “Я тут тому, що виступаю за справедливий суд. Цей прапор привіз мій син з Маріуполя, з підписами його побратимів. Тому що ми боремося, щоб не стати другою росією. Тому я за правосуддя”, – пояснила “Гречці” учасниця акції Тетяна Гладка. 

Перед початком засідання обвинувачений поспілкувався з учасниками акції. 

   “Така підтримка мені дуже важлива. Бо я вже рік змушений виправдовуватися через брехливе обвинувачення. Я зрозумів, що у Кропивницькому – щирі люди з позицією”, – сказав Червінський.

   На початку засідання повідомили, що 10 потерпілих подали заяву про розгляд справи без їхньої участі.

   “Це політична справа, адже очільник структури, яка проводила розслідування, публічно називав мого підзахисного винним, докази чого додаю до справи”, – сказав адвокат Костянтин Глоба. 

    Сторона захисту клопотала, щоб справу розглядала колегія судів, про автоматизоване визначення судів і призначення запасного судді. 

   У відповідь сторона  обвинувачення зауважила, що під час підготовчого засідання у суді першої інстанції колегія суддів не передбачена. 

    “Тому заявлене клопотання є передчасним на цьому етапі розгляду справи”, – сказав прокурор. 

   Суддя Ігор Гершкул задовольнив клопотання частково. 

   “Проводити суд над Романом Червінським буде колегія суддів. В іншій частині клопотання відмовити”, – оголосив суддя. 

   Варто зазначити, що запобіжний захід Роману Червінському спливає 19 квітня. І його продовження поки не обирали. 

   “Звісно, якщо не оберуть продовження запобіжного заходу, то пан Роман буде звільнений з-під варти. Але прокуратура може за цей час подати клопотання не про продовження цього запобіжного, а призначення іншого – наприклад, по іншому провадженню”, – пояснив “Гречці” адвокат Андрій Йосипов. 

   Тепер автоматичний розподіл справ має визначити трьох членів колегії суддів у Кіровоградському райсуді, які почнуть розглядати цю справу.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ