Степан Бандера і Роман Шухевич: нові книги про очільників ОУН та УПА

За матеріалами інтернет-видань 02.01.2024 4374
 

   Суспільне Культура зібрало 5 книжок, які розкажуть більше про життя Бандери і Шухевича, а також про діяльність ОУН.

  • "Роман Шухевич. Історія нескорених", авторка Олеся Ісаюк

   Це видання від "КСД" вважається першою науково-популярною біографією генерал-хорунжого УПА. Книга базується на архівних матеріалах, маловідомих широкому загалу, та спогадах сучасників.

Олеся Ісаюк — історикиня, докторка філософії, наукова співробітниця Центру досліджень визвольного руху та музею "Тюрма на Лонцького". Авторка понад 50 наукових робіт і сотень публікацій у фахових та популярних українських виданнях. 

        "Роман Шухевич. Історія нескорених".
  • "Роман Шухевич. Життя легенди", авторка Олеся Ісаюк

   Нове видання 2023 року від "Нашого Формату" простежує життя Романа Шухевича. Книжка оперта на джерела, свідчення та дослідження, а також маловідомі широкому загалу спогади сучасників. Та містить унікальні архівні матеріали, медіадодаток із сотнями світлин і документів.

"Роман Шухевич — головний командир УПА в 1943-1950 роках. Він є не лише видатною постаттю в історії боротьби за українську Незалежність, а й яскравим представником справжньої української еліти: походив з авторитетної родини, блискуче освічений, серйозно займався спортом, музикою, зрештою, став успішним бізнесменом", — зазначено у анотації.

                          "Роман Шухевич. Життя легенди".
  • "Степан Бандера. Провідник української ідеї", автор Микола Посівнич

   "Що робить Степана Бандеру Символом українського визвольного руху? Чому його, в’язня гітлерівських концтаборів, з деяких трибун називають ворогом, а ми — Провідником і героєм? Щоб зрозуміти це, варто подолати стереотипи, які утвердилися в суспільстві", — йдеться у анотації.

   Видання базується на перевірених фактах, цікавих і невідомих широкому загалу матеріалах — документах і свідченнях, а також спогадах самого Бандери. Крім того видання містить багато ілюстративних матеріалів, зокрема медіадодаток із фото, відео й навіть записом голосу лідера ОУН.

   "Книга Миколи Посівнича містить, напевно, найповніший на сьогодні верифікований перелік фактів біографії Провідника ОУН. Навряд чи вона суттєво понизить градус у дискусіях про Бандеру, однак має всі шанси зробити їх більш фактологічними, відтак допоможе не лише розвіяти міфи, а й розгледіти в ньому реальну людину", — зазначає історик Володимир В’ятрович.

          "Степан Бандера. Провідник української ідеї".
  • "«Зродились ми великої години...» ОУН і УПА", укладач Вахтанг Кіпіані

   Визвольний рух XX століття й зокрема діяльність ОУН і УПА належать до тих малодосліджених явищ, які вартують стати одним із найяскравіших прикладів боротьби за Незалежність — не тільки в українській, але й у світовій історії.

Це видання 2022 року від видавництва Vivat становить собою корпус текстів, авторами яких є впливові науковці, журналісти, громадські діячі та дисиденти.

    Книжка про ОУН і УПА.
  • "Перспективи Української Революції", автор Степан Бандера

   Це зібрання статей Степана Бандери, що вийшло друком у Мюнхені 1978 року. Книга містить вибрані праці Степана Бандери, які стосуються теорії націоналізму, організації націоналістичного руху та завдань національно-визвольної революції. Ці тексти дозволяють проникнути в думки і ідеї Бандери, розкрити його внутрішній світ і зрозуміти мотивацію його дій.

   Видання 2021 року від видавництва "Крила" містить не тільки статті лідера ОУН, а й передмову Ярослава Стецька за редакцією Данила Чайковського, яка доповнює та контекстуалізує праці лідера ОУН.

Водночас до видання того ж року від "Нашого формату" додано передмову Олександра Сича, глосарій рідковживаних, малозрозумілих і діалектних слів, іменний і географічний покажчики. А за допомогою QR-кодів читач зможе потрапити в онлайн-медіатеку, де зібрано оцифровані видання середини XX сторіччя, у яких публікувався автор.

   Видання здійснюється з дозволу родини Бандер та завдяки сприянню Центру національного відродження імені Степана Бандери.

   Книжка Степана Бандери.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ