Стрімко зротає вартість пшениці

За матеріалами інтернет-видань 28.05.2024 1412

 

28 ТРАВНЯ 2024  Дубровенко Артур

Ціни на зернові в Україні станом на 28 травня 2024 року

Через вторгнення Росії український експорт зерна значно постраждав та скоротився. Активні бойові дії призвели до пошкодження чи знищення багатьох сільськогосподарських угідь, сховищ та елеваторів, а також іншої важливої інфраструктури аграрного сектору. Крім того, Росія продовжує атакувати українські порти у Чорному морі. Наприклад, експорт української олійної продукції через порти Одеси скоротився до 75-80% від загального обсягу відвантажень після початку повномасштабного вторгнення, тоді як раніше цей показник становив близько 90%. Таку іформацію повідомив генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук.

Станом на 28 травня 2024 року середня ціна на пшеницю в Україні становить 7 361 грн за тонну разом з ПДВ.

Ціни на зернові в Україні станом на 28 травня 2024 року

Середня ціна на пшеницю в Україні станом на 28 травня.

При цьому ціна на пшеницю упродовж останніх днів зросла на 5,4%. Так, у понеділок, 20 травня, одна тонна пшениці оцінювалась у 6 979 грн, що становило тижневий мінімум. Майже весь тиждень вартість цієї зернової культури зростала. У суботу, 25 травня, ціна пшениці зросла до свого тижневого максимуму у 7 361 грн за тонну. Така ціна на цю зернову культуру тримається дотепер.

Ціни на зернові в Україні станом на 28 травня 2024 року

Тижнева динаміка зміни середньої ціни на пшеницю в Україні.

Як війна з Росією вплинула на експорт зерна

Економіст Андрій Новак оцінює необхідність відновлення зруйнованої сільськогосподарської інфраструктури України у суму від 56 до 60 мільярдів доларів. Попри значні втрати, сільське господарство країни продовжує свій шлях відновлення. Минулого року було зафіксовано зростання як площ посіву, так і обсягів урожаю.

"В цьому році попри те, що посівна кампанія проходить під ударами КАБів, її темпи та площі перебувають на минулорічному рівні", — додав експерт.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ