Суддя Вільчинський пнеться скасувати негативний висновок ГРД

За матеріалами інтернет-видань 21.12.2023 307
На зображенні може бути: 1 особа та текст
   Сьогодні Верховний Суд розглядатиме позов судді Вільчинського до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Така ситуація загрожує зриву кваліфікаційного оцінювання в цілому. Якщо коротко, то Вільчинський хоче «завершити» своє кваліфоцінювання в обхід правилам і самій ВККС. Він має негативний висновок ГРД, позитивне рішення колегії попередньої Комісії, і дуже не хоче, щоб нова ВККС продовжила його оцінювання у повному складі.
   У 2019 році Громадська рада доброчесності визнала Вільчинського недоброчесним. Зокрема, такий висновок суддя отримав через свої контакти із суддями ОАСКу, недекларування майна та політичні зв’язки, які могли повпливати на його призначення головою Вінницького окружного адмінсуду https://bit.ly/3F9xsOJ. Але Вільчинський «не засмутився» й звернувся до колег у Житомирський окружний адмінсуд, який і скасував висновок ГРД 🤯.
   Одним із членів колегії ВККС, яка тоді перевіряла Вільчинського на доброчесність, був Бутенко. За місяць до того суддя був з ним та кількома іншими членами Комісії на святкуванні дня народження «шеф, давай учудім» Аблова https://bit.ly/3ttpP2U. Очевидно, колегія ухвалила позитивне рішення.
Потім, за допомогою вже КАС ВС Вільчинський добився рішення, начебто він пройшов кваліфоцінювання (хоча пленарний склад ВККС ще не розглянув рішення Колегії). Це створило небезпечний прецедент, коли судді за цим прикладом «завершуватимуть» оцінювання через суд https://bit.ly/44FrDmq.
   12 жовтня цього року нова ВККС однаково призначила розгляд кваліфоцінювання Вільчинського пленарним складом. Тепер Вільчинський позивається до Верховного Суду з вимогою визнати таке рішення оновленої Комісії протиправним та скасувати його.
   Цікаво, що одна з членкинь колегії, Жанна Мельник-Томенко, яка сьогодні розглядатиме це питання, була заступницею голови Вінницького апеляційного адміністративного суду в той час, як сам Вільчинський був головою Вінницького окружного адміністративного суду. Лише це може свідчити про упередженість та конфлікт інтересів судді стосовно Вільчинського. Проте чомусь Мельник-Томенко не звертає на це уваги, адже рішення про її самовідвід у реєстрі немає 🤔!
❗️Сьогоднішнє рішення Верховного Суду буде надзвичайно важливим та показовим, а від нього фактично залежатиме все подальше кваліфікаційне оцінювання двох тисяч суддів. Нагадаємо, що кваліфоцінювання є однією із ключових вимог, які поставила перед нами Єврокомісія, а тому від цього залежить як наша євроінтеграція, так і фінансова допомога для України. Тому слідкуємо уважно!
    Михайло Жернаков, доктор юридичних наук, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ