Судовій системі потрібне реальне очищення, а не популізм нардепів

За матеріалами інтернет-видань 05.08.2023 322
 
 
голова верховного суду
  Ексголова Верховного Суду Всеволод Князев затриманий на рекордному хабарі в 2, 7 мільйони доларів
 
   Корупційний скандал у Верховному Суді, який сколихнув суспільство навесні, яскраво продемонстрував – необхідно якнайшвидше провести перевірки та очищення судової системи, зокрема, й Верховного Суду. Там уже дійшли до гігантських хабарів, зокрема його колишній голова Всеволод Князев спійманий з 2, 7 мільйона "зелених".
   Проте різні ініціативи, зокрема законопроєкт № 9454 про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", не вирішує проблему, а навпаки, несе загрозу незалежності судової гілки влади та здебільшого має популістичний характер.
❓Що пропонує законопроєкт № 9454?
   Пропонується ввести нову процедуру перевірки суддів — моніторинг суду. У її межах щодо суддів використовуватимуть поліграф. Однак такий метод на практиці дає більше можливостей для маніпуляцій, ніж виявлення недоброчесних суддів.
Також ця процедура не враховує можливості та завантаженість дисциплінарних й антикорупційних органів.
❓То що з цим робити?
На зображенні може бути: текст
    Громадські організації неодноразово пропонували моделі, які дозволять перевірити та звільнити недоброчесних суддів за оптимальний проміжок часу. Зокрема, це може бути оцінювання Вищою кваліфікаційною комісією суддів, щодо яких наявна інформація Громадської ради доброчесності, як це рекомендувала Венеційська комісія ще в 2019 році.
‼️ Тож ми разом з Автомайдан і Центр Протидії Корупції закликаємо представників Офісу президента та депутатів Верховної Ради https://bit.ly/45cmHpz:
👉🏻відмовитися від просування небезпечних ініціатив, які несуть загрозу незалежності судової системи або несуть популістичний характер та є нереалістичними;
👉🏻підтримати модель, яка дозволить провести якісне та прозоре очищення Верховного Суду;
👉🏻відновити дисциплінарну функцію Вищої ради правосуддя та внести зміни до закону щодо прозорого конкурсу до Служби дисциплінарних інспекторів.
   Михайло Жернаков, доктор юридичних наук, сторінка ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ