Свиноферму у селі Шпитьки Київської області звинувачують у протиправній діяльності

Марина Бабич 21.11.2023 566
Свиноферму у селі Шпитьки Київської області звинувачують у протиправній діяльності

Голова тимчасово-слідчої комісії ВР України Николай Тищенко повідомив у ФБ, що триває розслідування  протиправної діяльності свиноферми у с. Шпитьки  Бучанського району Київщини. До нардепа звернулися  більше 100 місцевих мешканців з вимогою припинити роботу підприємства, яке забруднює село. Люди жаліються на невимовний сморід від господарства. Вже 15 років вони звертаються до влади з цією проблемою.
Як з'ясувалося компетентними службами, підприємство має дозвіл на утримання лише 150 голів. А їх - 3400.
Микола Тищенко вважає, що таким чином, господарство приховує прибутки. Крім того,  відсутній головний документ — оцінка впливу на довкілля. Без нього решта документів не дійсні.

"Я «за» бізнес, за підтримку існуючих та відкриття нових підприємств. Але труїти інших заради своєї наживи ми не дозволимо.
Тому за вимогою місцевих написали заяву щодо переносу даного підприємства в допустиму зону з дотриманням усіх стандартних вимог. Люди скаржаться, що іноді діти взагалі ходять в респіраторах через невимовний сморід", - прокоментував нардеп.

Микола Тищенко занепокоєний тим, що на підприємстві не існує забійної та обліку загиблих тварин.

Дописувачі під постом розділилися на кілька таборів. Одні пропонують "навідатись в інший свинарник, в якому від корита не можна відірвати, знизити їм утримання, зп на хабарях вони й так непогано протягнуть, і врешті- решт стати людьми, а не бути тими, ким депутатів вважає вся країна", інші радять "привести нормативне законодавство до європейських норм, бо Україні податкове навантаження 38.3% до ВВП, і відсутні чесні і конкурентні правила", решта радіє розслідуванню, бо самі живуть поблизу таких сморідних підприємств.

Подібних тваринницьких комплексів в Україні багато, і з приводу їх роботи мешканці теж складають заяви і скарги. Цікаво, в чому індивідувальність села Шпитьки або унікальність власника свиноферми, якщо народні депутати самі  її перевіряють і шукають недоліки та правопорушення? І чому за 15 років існування ферми така прискіплива увага до свиней саме зараз?


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ