СВЯТКОВА СУБОТНЯ ДРАМА У ЧЕРНІГОВІ

За матеріалами інтернет-видань 19.08.2023 342

Російська балістична ракета влучила в драмтеатр Чернігова: 7 загиблих, 90 поранених

Російська ракета влучила у драмтеатр Чернігова

Влучання балістичної ракети РФ по драмтеатру у Чернігові.

Ранком суботи, 19 серпня 2023 року, російські окупанти вдарили балістичною ракетою по центру Чернігова. Внаслідок влучання у Драматичний театр загинули 7 людей, серед них - дитина, щонайменше 36 отримали поранення

Про це інформує міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. 

За його словами, о 14:17 кількість загиблих внаслідок російської атаки збільшилася вже до 7 людей - рятувальники виявили ще тіло ще однієї жінки.

Водночас за медичною допомогою звернулося 90 поранених, серед них 12 дітей та 10 працівників поліції. Госпіталізовано 25 людей. Крім цього, 12-річну дівчинку терміново доставляють реанімобілем до Києва. Дитина перебуває у тяжкому стані. 

Також очільник МВС Клименко додав, що на даху одного з будинків розгорілася пожежа. Рятувальники ДСНС оперативно загасили вогонь. На місці працюють 20 слідчо-оперативних груп поліції Чернігівщини та 2 криміналістичні лабораторії.

Напередодні в ефірі телемарафону він розповів, що станом на 13:30 у Чернігові загинуло 6 людей. У лікарні зупинилося серце 6-річної дівчинки. За словами Клименка, її мати перебуває у вкрай важкому стані.

"Дівчинка, яка померла, - це шоста жертва шести років. Патрульні намагалися надавати першу допомогу, наклали турнікет, дуже велика втрата крові була. На жаль, лікарі не змогли її врятувати", - сказав міністр МВС.

Також поранено 36 людей, їх доправили до медичних закладів. Серед травмованих є поліцейські та працівники судової охорони.

"Це все цивільні люди, які або перебували на центральній площі Чернігова, або йшли після освячення фруктів з найближчої церкви", - пояснив очільник МВС.

Він зазначив, що російська ракета влучила безпосередньо у Палац культури на центральній площі міста. Через ударну хвилю пошкоджені дахи п'ятиповерхових будинків. 

Раніше Клименко підтвердив, що російський ракетний удар прийшовся по Драмтеатру у центрі Чернігова. Станом на 13:00 було відомо про 42 постраждалих. 

"Загинуло 5 осіб. Травмовано 37 людей, серед яких 11 дітей. Усім надається медична допомога", - додав очільник МВС.

За даними ДСНС, внаслідок російського удару балістикою відбулося руйнування даху драмтеатру з послідуючою пожежею. Також пошкоджено скління вікон 3 Державних пожежно-рятувальних загонів.

Про обстріл Чернігова повідомляв і президент Володимир Зеленський.

"Ось що таке сусідство з терористичною державою, ось проти чого ми об’єднуємо увесь світ. Російська ракета влучила просто в центр міста, у наш Чернігів. Площа, політехніка, театр", - написав президент.

На оприлюдненому президентом відео з місця події видно будівлю Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка та потрощені автівки на Театральній площі.

Крім цього, в ефірі телемарафону кореспондентка з місця подій Олександра Денисенко повідомила, що під час російського ракетного удару у Чернігові відбувалася виставка виробників дронів. 

"Була виставка виробників дронів. І саме сюди був приліт", – сказала вона.

Журналістка додала, що, ймовірно, це була ракета "Іскандер", але це поки непідтверджена інформація. За її словами, вибух стався за 5 хвилин після оголошення повітряної тривоги, ракета влучила прямо у центр міста.

Згодом співорганізаторка виставки дронів Марія Берлінська на своїй сторінці у Facebook повідомила, що під час оголошення повітряної тривоги захід зупинили, учасникам декілька разів наголосили на необхідності піти в укриття. Однак, за її словами, частина людей пішли на вулицю. 

"Удар був, але де і коли мають заявити офіційні органи... Усі, хто пішов в укриття, цілі. Я особисто зайшла в укриття за хвилину до удару", - написала співорганізаторка.

Вона також додала, що захід та місце його проведення було заздалегідь офіційно узгоджено з місцевою владою.

"Зараз працюємо з СБУ надаємо всі необхідні дані для оперативного розслідування. До цього за погодженням з місцевою владою заходи проводились в Києві, Львові, Дніпрі, Харкові", - наголосила Берлінська.

Про захід свідчить й анонс, опублікований напередодні у телеграм-каналі Victory Drones. У ньому запрошували виробників, військових, аерошколи та соціально-відповідальні бізнеси для демонстрації дронів.

Захід був запланований на суботу, 19 серпня, о 10:00. Водночас точне місце проведення організатори не вказували. Конкретне місце повідомили лише зареєстрованим перевіреним учасникам за лічені години до заходу. Зазначається, що подію проводили спільно з Чернігівською ОВА та кластером оборонних технологій Brave1.

При цьому у пресслужбі Чернігівської міськради заявили, що виставка не погоджувалася із місцевою владою. За їхніми словами, "жодних дозволів не надавалося".

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ