СЮРПРИЗИ ТРАВНЯ: спека, дощі та приморозки і навіть заморозки

За матеріалами інтернет-видань 11.05.2024 858

 

Тетяна АДАМЕНКО, начальник відділу агрометеорологі

Українського гідрометеоцентру.

 
 

КВІТЕНЬ, що завершив середину весни, потішив нас теплом і сонцем, а в другій половині здивував прохолодною погодою, дощами та приморозками. За винятком південних та східних областей кількість опадів була достатньою для насичення ґрунту вологою. Дуже рано розквітали дерева та кущі. Проте весна швидко минає, і в травні закінчується весняний сезон, на який так довго всі чекають.

Травень, безперечно, —— найкрасивіший місяць року. Біло-рожево цвітуть сади, каштани, запашний бузок, відцвітають одні дерева й трави, а на зміну їм зацвітають інші. Сама його назва символізує цвітіння трав та початок сінокосів.

За кліматичними даними, останній весняний місяць відрізняється значною мінливістю температурного режиму — від по-літньому спекотних до прохолодних із приморозками днів. Водночас це найбільш грозовий місяць року.

Розподіл температури повітря у травні носить переважно зональний характер. Саме цього місяця на території України відбувається найінтенсивніше наростання тепла. В окремі періоди було навіть тепліше, ніж у червні, — у 1949, 1958, 1963, 2007 роках, однак це виняток. Майже не буває травень холоднішим за квітень. Часто трапляються приморозки, обумовлені вторгненнями холодного арктичного повітря. Вони ймовірні в усіх регіонах України. Їх інтенсивність може досягати 1-6, на північному сході України, в Карпатах і горах Криму — 7-8 градусів морозу. Найпізніші приморозки, за спостереженнями метеорологічних станцій, відзначалися в степових областях 11-25 травня. У лісостепових та поліських областях — 2-6 червня. Цю обставину потрібно враховувати при вирощуванні овочів відкритого ґрунту. Останніми роками через інтенсивні травневі приморозки втрачається значна частина урожаю плодових та ягідних, страждають ранні посадки городніх та овочевих культур.

Найспекотнішим в Україні був травень 2007 року, коли у другій половині місяця перевищувалися абсолютні максимуми (найвищі показники) температури повітря за весь період спостережень — удень термометри фіксували позначку 36-39 градусів тепла.

Нинішнього року вірогідність таких високих температур у травні досить невелика. Ймовірніша температура повітря, близька до середніх багаторічних (кліматичних) значень. За цими значеннями середня місячна температура у травні становить 13-16, у південних районах — 16-17, в гірських районах Карпат і Криму — 10-12 градусів тепла. З її підвищенням одночасно збільшується і кількість дощів. Місячна норма опадів у більшості областей України, за багаторічними даними, становить від 31 до 60 мм, у Карпатах — до 80-127 мм, а в ряді районів півдня країни — не більше 25-30 мм.

За кліматичними даними, у першій декаді травня, спочатку на півдні, згодом у центральних, у кінці місяця і в північних областях, починається метеорологічне літо — середньодобові температури повітря перевищують 15 градусів тепла. Однак цього року, схоже, літо настане набагато раніше.

За довгостроковим прогнозом погоди, травень нинішнього року буде теплим по всій території України, середня місячна температура повітря перевищить норму на 1-2 і становитиме 15-18, в гірських районах — 11-14 градусів тепла.

Місячна кількість опадів очікується у західних, північних (крім Сумської), Вінницькій, Черкаській, Одеській областях 40-80 мм (у Карпатах — 100-135 мм), що близько до середніх багаторічних значень, на решті території країни 25-45 мм, що менше (70-80%) середніх значень.

А розпочнеться травень приємною теплою погодою. У першій декаді переважатиме тепла, часом спекотна погода. Ефективних опадів не прогнозується. У другій декаді, на тлі досить високих температур повітря, можливі значні опади, найбільше у західних та північних областях. Залишається значна ймовірність приморозків.

Враховуючи довгострокові прогнози погоди, у своїй діяльності слід мати на увазі, що вони є ймовірнісними і складаються на основі статистики та моделювання. Тобто не передбачається погода на кожен день і кожну декаду, а прогнозуються середні показники.

  Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ