ТАК НОВА САМАРЬ ЧИ САМАР - ДИСКУСІЯ СХОЖЕ ДОБІГАЄ КІНЦЯ

Микола Ясень 21.02.2024 341

У Новомоковську судили-рядили, а народні депутати збираються повернути місту історичну назву

21 лютого 2024 року

Схоже Новомосковськ незакаром таки стане називатися Самар.

Новости Днепра про Не Нова Самар: нардепи збираються повернути Новомосковську історичну назву

Ледве не півроку у Новомосковську тривали дебати, як перейменувати рідне місто.У два заходи влаштовували опитування городян, судили й рядили також у міській раді. "Фермер Придніпров"я" не раз писав-повідомляв про це. Зрозуміло, Інститут народної пам'яті категорично заявив, що Новомоковську ні в якому разі не бути. Його жителі тримали шанс самостійно обрати нову назву. Пропонуваломя від повернення давньої Новоселиці до безпідставно як на нас відхиленого дніпрянами Січеслава. Врешті-решт зусилля як містян, так і міької влади запинилися на назві Нова Самарь.

Але це лише пропозиція, а останнє слово за Верховною Радою. І ось сьогодні стало відомо, що вона не погодилася з жителями теперішнього все ще Новомосковська. Як повідомила нардепка Лариса Білозір, відповідний парламентський комітет вирішив повернкути місту одну із історичних назв – Самар. Що чесно кажучи й треба було чекати, а з іншого боку за цей варіант раніше виступали краєзнавці та історики, однак місцеві депутати вирішили по-свєму - Нова Самарь і квит. 

Тепер же сьогодні нічогог іншого не залишається, як чекати результату голосування в парламенті.

Новости Днепра про Не Нова Самар: нардепи збираються повернути Новомосковську історичну назву

До речі, ще раніше, як повідомлялося, назву Нова Самарь також розкритикував відомий мовознавець Олександр Авраменко. Він нагадав, що для української мови не характерно закінчення слів на “ь”.

Стосовно назви Самар, за яку збираються голосувати народні депутати, то раніше історик з Новомосковська Констянтин Мешко пояснював, чому таке найменування таки має право на існування. Він виходив з того, що містечко Самар, котре вперше згадане у грамоті польського короля Стефана Баторія у 1576 році, насправді знаходилось в гирлі річки Самари ближче до її впадіння у Дніпро. І ця назва не раз зустрічалася в історичних документах.

Згодом Самар, виявляється, найбільше “приживалась” серед населення міста. Бо навіть в кінці 19 – на початку 20 століття місцеві мешканці називали Новомосковськ Самар’ю. Тож виходить, що дійсно цілком виправдано було б повернути саме цю історичну назву. 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ