Технічна корекція на біржі вплинула на ціну ріпака

За матеріалами інтернет-видань 18.06.2024 435
Технічна корекція на біржі вплинула на ціну ріпака

Як зазначили на  брифінгу аналітики Всеукраїнської Аграрної Ради, на ринку біржова ціна ріпаку нещодавно знаходилася на рівні близько 470 євро за тонну. Однак,  17 червня сталося різке зниження цін на зерно та олійні культури, зокрема ріпак втратив 10-11 євро на тонні. Це вплинуло і на український ринок, спричинивши подальше зниження цін.
Станом на ранок 17 червня, морські порти пропонували умовну ціну 435 євро за тонну на базисі СРТ, яка знизилася до 425 євро за тонну у другій половині дня.

На думку експертів ВАР, обсяг ріпаку не збільшився, а нинішнє зниження цін пов’язане з технічною корекцією на біржі.
Найближчим часом очікується зниження біржових цін до 440-450 євро за тонну, але у довгостроковій перспективі ціна повинна підвищитися. Можна очікувати, що у жовтні-листопаді ціни повернуться до рівня, як мінімум 500 євро за тонну.  Для аграріїв, які не встигли зафіксувати нинішні ціни, можливо є сенс стримати продажі до вересня-жовтня, щоб потім продати ріпак за вигіднішою ціною.

Щодо виробництва та переробки ріпаку, за даними USDA, виробництво ріпаку в Україні на сезон 2024 року оцінюється у 3,7 млн тонн. Однак, українські трейдери та аналітики оцінюють цей показник вище - від 4 до 4,2 млн тонн. Це розходження впливає на оцінки переробки: USDA прогнозує переробку на рівні 400 тис. тонн, тоді як українські переробники планують обсяги у діапазоні 500-600 тис. тонн ріпаку, - зауважили аналітики.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ