ТЕПЕР З РОСІЇ УКРАЇНУ НАКРИВАЮТЬ ЩЕ Й ПИЛЮГА ТА ДИМ

За матеріалами інтернет-видань 30.09.2024 66

Як же від них вберегтись

пилова буря в Дніпропетровській області

АВТОР ФОТО,ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МОЗ. Підпис до фото: так виглядає пилова буря на Дніпропетровщині. Фото Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ

В останній день вересня Україну накрила пилова буря, яка прийшла з Каспійського регіону Росії. Першими "запилило" східні регіони України, а вже 1 жовтня вона має на повну накрити і Київ. До пилу також додався дим від лісових пожеж у прикордонних з Україною регіонах РФ.

Звідки взявся пил у повітрі

У київській адміністрації розповіли, що зараз в Каспійській низовині спостерігається пилова буря і високе запилення повітря. Вітер переносить в Україну повітря з пилом у вигляді найдрібніших частин у верхніх шарах атмосфери", - повідомили у КМВА.

Поширенню пилової бурі з Каспію в Україні сприяє вітер, а потерпають від пилу передусім східні та південні регіони України, повідомляють в українському Гідрометцентрі.

"Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий в Каспії пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери", - повідомляють у гідрометцентрі.

Зокрема, пил осідає у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях.

Невелика кількість пилу також потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей. Під вечір 30 вересня гідрометцентр заявив про пил і на території Київщини, Житомирщини та навіть півночі Вінниччини.

Ситуацію погіршує й те, що через спекотне літо та брак опадів поверхня землі є сухою, і це додає "до запилення місцеві пилинки та часточки ґрунту, що здіймає вітер".

Звідки взявся дим

Крім того, на Київщині, Чернігівщині та Сумщині "якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що пошириться з-за меж України з північного сходу", кажуть метеорологи.

Синоптики пояснили, чому комбінуються ці дві ситуації.

"Біля землі ми маємо північний потік, тому задимлення поширюється на нашу території з північного сходу, де є джерела диму. А на висоті переважає потік з південного сходу, якраз з місця поширення пилу. Тому обидва чинники забруднення стрімко поширюються на Київщину, де й будуть осідати та залишаться ще на кілька днів".

пилова буря в Полтаві

Підпис до фото,Повітря в Полтаві. Фото видання "Зміст"

Наслідки пожеж в Росії та пил першими відчули на Сумщині. Сумська військова адміністрація повідомляє, що "вихор пилу йде із території РФ", а через те, що його супроводжують інші погодні умови, пил і дим не розвіюється.

Сумські метеорологи пояснюють погіршення якості повітря масштабними лісовими пожежами, які наразі вирують в Росії.

"Суміш продуктів горіння перенесено південно-східним вітром на територію України. Найбільша концентрація часточок у повітрі наразі фіксується на Сумщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Миколаївщині", - йдеться у повідомленні.

Через різкі перепади температури вдень і вночі шкідливі речовини накопичуються і утримуються в повітрі близько до землі.

"Такі метеорологічні умови призводять до туману, а забруднюючі речовини майже не розсіюються, що впливає на стан повітря", - пояснюють метеорологи, але додають, що "з прогріванням повітря концентрація шкідливих домішок зменшуватиметься та зникне смог".

Не видно ні сонця, ні неба

Мешканець Сум Євген Коген розповів ВВС Україна, що на вулиці зранку було "не видно ані сонця, ані неба". Але у приміщенні першими дим і пил відчувають очі, "які починають без кінця чухатися і свербіти", - так, що "хочеться вмиватися кожні десять хвилин".

Крім того, є дуже неприємна сухість в горлі. За словами очевидця, такі ж симптоми відчувають й інші сумчани.

пилова буря на Сумщині

Підпис до фото,Фото з Сумщини

Тим часом у Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ повідомляє, на Україну також суне "пилова маса з Казахстану, Узбекистану".

Про брудне повітря вже повідомляють в Києві.

За повідомлянням столичної військової адміністрації, у Дарницькому, Дніпровському та Голосіївському районах столиці, тобто на лівому березі Дніпра, "фіксується підвищена концентрація зважених часток (пилу)".

У київській адміністрації попередили про наближення основної хвилі брудного повітря вже 1-2 жовтня.

Як убезпечитись від пилу

Щоб відчувати менше наслідків пилу, людям рекомендують закрити вікна та за можливості не перебувати на відкритому повітрі, а також пити багато води.

Проте Євген із Сум розповів, що "найбільша неприємність від цього пилу – в тому, що від нього чомусь не рятують навіть щільно закриті пластикові вікна". За словами чоловіка, достатньо один раз відкрити і закрити двері, "і все це “щастя” вже буде у вас у квартирі".

За прогнозами Гідрометцентру, пил у повітря протримається в Україні до п’ятниці, коли напрямок вітру зміниться на південний та західний.

"Пил потраплятиме до нас хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря", - пояснюють у Гідрометцентрі.

На початку літа 2021 року Україну вже накривала пилова буря з Астраханської області Росії.

австралія


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ