Традиція на честь загиблого воїна з Дніпропетровщини шириться Україною

За матеріалами інтернет-видань 07.08.2024 135
Традиція на честь загиблого воїна з Дніпропетровщини шириться Україною

У День пам’яті Захисників України, 29 серпня, відбудеться акція “Стіл пам’яті”. У закладах, які приєднаються до ініціативи, один столик залишатиметься заброньованим на весь день. Це стіл у пам’ять про загиблих захисників України. Пише КУРС.

Зазначається, що першою акцію ініціювала Марія Грабар у пам’ять про коханого Іллю Грабара, який поліг у бою за Україну. Він народився у селі Капулівка Дніпропетровської області. Навчався у Литві, потім закінчив Харківську державну академію дизайну і мистецтв. Оселився на Київщині. Працював у творчих сферах: дизайн, музика, танці. Побудував кар’єру саундпродюсера. З початком повномасштабної війни вступив до лав Збройних сил України та став на захист рідної країни. Поліг у бою під Бахмутом на Донеччині 24 грудня 2022 року. Йому було 33 роки.

Започаткування нової традиції  - Стіл для полеглих захисників України- підхопили минулого року 100 закладів.
Цього року ресторани та кафе, які долучаться до акції, забронюють 29 серпня один столик у своєму закладі. Він буде гарно сервірований – наче чекає гостя, який от-от має прийти. Організатори нададуть рекомендації щодо сервірування, а також надішлють табличку, яку слід розмістити на столику.

За словами ініціаторки Марії Грабар, традиція сервірувати Стіл пам’яті має американське походження, і дізналася вона про неї від знайомого американського військового.  
Він розповів, що у США проводять День пам’яті, коли вшановують всіх полеглих за Батьківщину військових, і тоді вдома та у закладах сервірують столик для них.
Порадив, що таку акцію можна зробити і в Україні, сам придумав текст для табличок, які ставлять на стіл. Марія оформила їх, зробила презентацію, змінила символи – на ті, які близькі українській культурі.

«Наприклад, соняхи – як символ Дня пам’яті Захисників, свічка – символ життя, що обірвалось (а в США червона троянда символізує пролиту кров, сіль – сльози рідних, лимон – їхню гірку долю)», – каже ініціаторка акції.

 

Цьогоріч акцію організовують спільно з платформою пам’яті Меморіал. Мета організаторів – зробити її загальнонаціональною та сталою, аби традиція продовжувалася щороку.
«Пригорнімо тих, хто несе у своїх душах тягар утрати» - надпис на табличці для Стола пам’яті.
Пригорнімо...

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ